Градските оракули

В древността никой свестен тиран или световен завоевател не се заемал с пъклените си дела преди да се допита до оракул. Налагало се, щото желаещи за господари на света – бол, а светът – един, та трябвало си да се подсигури човек – да не му духнат под опашката, баш като е на най-високото (и най-проветриво). Днес предсказването се е превърнало в профанна дейност, а врачки под път и над път, но истинските оракули все още не са чак толкова много и заслужават да бъдат класифицирани и описани. В градска среда те се проявяват като:

Оракули на апокалипсиса.

Оракули – ози.

Оракули – майки.

Оракулите на апокалипсиса имат съответните подвидове, но общото за цялата група е, че усилията им са посветени единствено и само в посока предричане и описание на тежкото и черно бъдеще.

Свръх модно е да се обвиняват нещастните маи, че видите ли – нямали ищах да си направят вечен календар, а го довлачили до 2012 и сега се налага да се мре.

За същото често биват набеждавани секакви летящи парчетии от космоса, които принципно си се връткат по разни орбити, но поради пристрастие към ненадейни промени – грозно гледат към нас и аха-аха да ни посетят (с плонж).

Оракулите на апокалипсиса са предимно от градски тип, защото най-често се подвизават в разни медии, а както знаем медиите от селски тип са единично явление (кака Мара от Злокучене е изключение от правилото – това, че тя снабдява с новини 2 общини се дължи на специфичните стечения на обстоятелствата, а именно, че разкарва хляба по селата и обича да е осведомена, както и да осведомява)

Оракулите на  апокалипсиса се делят съответно на:

–         оракули без проблеми, които като нямат такива се чудят кому да създадат и колко по-сериозен да е съответния проблем

–         оракули без работа, които просто си запълват времето с глупости и, за да ги приемат на сериозно – предвещават сериозни гадости

–         оракули без акъл – подвид на горните два, а в определени случаи могат да са и от женски пол и с предимно изрусени коси.

–         Оракули с тежка семейна обремененост (оракули, притежаващи тъща или свекърва) – при тях вещанието на апокалипсиса е дело на живота, те с радост предричат най-тежки катаклизми за човечеството, защото копнеят да се освободят от родата на половинките си, а често и от самите половинки, дори с цената на целокупното ни изтребление.

Оракулите – ози се делят основно на:

–         Астролози – биват:

o       Астролози оптимисти – „днес денят Ви ще бъде прекрасен и незабравим”

o       Астролози песимисти – „днес по-добре не ставайте от леглото – пред входа Ви чака влак, за да Ви прегази”

o       Неоправени астролози – „днес Луната е в дома на Сатурн, а Вие я чакайте, ака си нямате работа”

–         Нумеролози – биват:

o       Стъкмисти – 10.10.2010 е най-щастливия ден от годината, за 11.11.2010 – важи същото

o       Инкасатори – Ако не си платите сметката за… няма да имате … (тези познават 100%)

o       Съпруги – „Милооооо, дай ми 100”

–         Метеоролози – с тези трудно можеш да се разбереш, а класификация е абсолютно невъзможна – как пък веднъж не казаха една и съща прогноза две различни телевизии, в нета е още по-яко – пробвайте да видите кой е познал прогнозата за деня и най-често ще се окаже някой шаман от другия край на света

–         Оракули – майки

Последния тип оракули биват и селски, но аз познавам най-добре своята, която точно днес е селянка, но това е друга тема…

Та, оракулите от типа „майки” се славят с крилатата фраза  „Аз казах ли ти?!”, последвана от дълбокомислено мълчание.

Подозирам, че тази школа има нещо общо с нумерологично-инкасаторската, защото твърде често „казах ли ти” е последвано от съкрушеното „да”, изричано от обекта на самото гадаене, но близостта на двата вида е само в сферата на догадките.

В последно време по софийските улици се забелязва четвърти тип оракул – съобщаващ времето на пристигане на дадено превозно средство, но тези последните са такива долнопробни лъжци, така си казват каквото искат, че въобще не смятам да ги включвам в каквито и да са класификации.

Публикувано в Наръчник за градски вълшебни същества. Постоянна връзка.

3 коментара по Градските оракули

  1. bungle каза:

    Хахаха, готино. :))

  2. зори каза:

    😉 Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *