Почивка в чужбина – Иън Макюън

Почивка в чужбина - Иън МакюънПочивка в чужбина е само120 страници. В най-лошия случай за два часа сте я прочели. Аз реших да си оправя вкуса след „Елементарни частици” на Уелбек и Макюън пак ми врътна номер, от гадните при това. Но истината е, че номерата започват още с ревюто на Колибри – очаквах лежерно и спокойно четиво защото:

С хладно, пестеливо перо и безпристрастен тон – негова запазена марка – Макюън разказва за двойка с дългогодишна връзка, която отива на почивка във Венеция, за да възпламени отново поугасналите си чувства.

Дрън – дрън. Тя е разведена, има две деца, които е оставила при бившия си съпруг. Живее с него, но не е мислила за брак . Те са една свободна двойка, за чиято история ще научите доста, въпреки краткостта на повествованието.

Нямам представа защо пак се подлъгах. Просто трябваше де се сетя защо обичам Макюън. А после трябваше да си припомня защо рядко се доверявам на написаното по обложките на книгите. A за финал – трябваше да изхвърля настройката от „Събота” и „Неумолима любов” и да си припомня, че неговите книги само изглеждат лесни и леки.

Мразя да разказвам сюжети и не смятам да си изневерявам. Ще трябва да откриете истината за книгата сами. Аз само ще кажа няколко неща, които ми направиха впечатление.

 • Тази книга не е писана в града, за който иде реч. В нея него го няма.Той е само способ да остави двамата герои далеч от рутината, от ежедневието, от привидната защитеност на познатия свят.
 • Тази книга ме върна към един от любимите похвати на Макюън – да рисува света през очите на дете – в „Изкупление” беше великолепен, тук е още по-пестелив, но не по-малко добър.
 • Тази книга ме ядоса – все се надявах на друг край.

Но след всичко това – надявам се да я прочетете и да ви хареса!

Публикувано в прочетено с етикети . Постоянна връзка.

2 коментара по Почивка в чужбина – Иън Макюън

 1. Точка каза:

  Четох го в следния ред: „На плажа Чезъл“, „Амстердам“, „Изкупление“. След „Изкупление“ (много добра книга) се страхувам да прочета нещо друго негово, за да не се разочаровам. Или трябва да изчакам поне година. 🙂
  Книгите му наистина не са за четене между другото, от леките и лесните.

 2. зори каза:

  Но пък са красиви. И да – „Изкупление“ е чудесна книга и ми е любимата от Макюън.
  Но, когато ти се изпари малко можеш да пробваш „Събота“ – става. „Неумолима любов“ има повече агресия, даже май бих я предпочела пред другата, но е по-тежичка.
  И – я не ме слушай! Чети си по свой избор – така е най-сладко. 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *