Чудото на Суета и останалите чудеса

Когато Суета обяви, че е бременна (ох, грешка), когато Суета обяви, че е безмерно щастлива от трепетното очакване на бъдещото си бебче, това се превърна в най-голямата медийна сензация за цели три дни– нали знаете, че чудесата имат тридневен срок на годност. Разследващите журналисти се юрнаха да разследват кой е бащата – оказа се, че ги чака доста работа. Сутрешните блокове на водещите телевизии малко се изпокараха – все някой трябваше да е пръв, а Суета беше една. Стигна се до малка медийна война. Сраженията се водеха жестоко и безкомпромисно, предимно с микрофони и грозни думи. Когато една репортерка рани колежка от друга телевизия с десетсантиметровото токче на обувката си, употребена като чук, – властите се намесиха и разпределиха участията на Суета по „съвсем случаен” принцип, като първата и изява беше в държавната телевизия, а после Суета мина и през частните по азбучен ред, където вече се бяха изхитрили и събираха благотворително средства за бебето с песни, танци и игри с други звезди. В края на вечерта PR-ката на Суета беше доволна от постигнатата дандания и закова гвоздея на програмата с краткото но съдържателно изявление, че бебето ще е момченце, ще се казва Чудо и ще е най-голямото чудо в историята на човечеството. Една журналистка, известна с простащината си, побърза да изкоментира, че липсата на официален баща само един път в човешката история е била прието за чудо, а Суета доста се различавала от оная Мария, но понеже беше ясно, че коментарът е злобна инсинуация, целяща да превърне Чудо в копеле – PR-ката на Суета уреди да изхвърлят нахалната журналистка от пресконференцията.

На втория ден Суета успя да се срещне в ефир с най-известната астроложка в България, за да определят зодиакалния знак на бебето. Прогнозата беше леко стресираща и бъдещата майка побърза да се утеши с шопинг – твърде просташко и се струваше детето и да е стрелец, искаше лъв, а тая глупачка и заяви, че нямало начин. Е, Суета не се предаваше лесно – Чудо щеше да е зодия Лъв, а астроложката скоро щеше да прави хороскопи за някой провинциален вестник. След втория Мол светът изглеждаше по-добър, но пък Суета беше адски уморена (вероятно майчинството и се отразяваше), наложи се да се откаже от пълна обиколка за пръв път от 5 години. Децата са бреме, реши тя, но имаше толкова висок рейтинг, че си заслужаваше бремето на една бременност.

За първата си фотосесия като бъдеща майка, Суета успя да си измуфти безплатни парцалки от няколко магазина и понеже бременността не беше видима – натъпка се със сладолед и тортички – да и личи коремчето. Веднага след снимките имаше срещи за интервюта в списания, после участия във вечерни предавания и към единадесет вече беше гроги, а и предстоеше и клуб. Бременността и въртеше номера, болеше я корем, налагаше се да се откаже от алкохола и кафето, една леля в телевизията, дето водеше някакво предаване за майчици, и се разкрещя, щото била бъдеща майка, а пушела – та се наложи да пуши тайно, като ученичка… определено кофти ден.

След клуба (към три през нощта) Суета вече беше убедена, че бременността е тежък кръст. Мъжете и се усмихваха, снимаха се с нея и и пожелаваха щастие, а после запрашваха бързешком към неженените си приятелки, които определено не бързаха с раждането. Разни трътлести пуйки с по няколко деца и се лепяха, за да си говорят за бебета, а барманите повдигаха вежди, когато искаше още водка в сока. По-скучна вечер от тая, Суета не си спомняше, побърза да се прибере, за да си запали на спокойствие цигара и да си пие водката чиста.

Третият ден от бременността на Суета беше адско изпитание. Коремът вече я побъркваше, искаше кафе, но от сутринта в къщата и беше пълно с камери, защото се снимаше първи епизад на документалния филм за раждането на Чудо и просто нямаше начин да маскира кафето като нещо друго, а за капак и се налагаше да се прави на много радостна.

Напрежението ескалира към обяд, когато Суета получи нетърпими болки в корема и се наложи спешно да я транспортират до Бърза помощ, където, струпалите се новинари не успяха да снимат как и направиха клизма, но взеха по няколко интервюта с лекарите и санитарите за мнимата и бременност, която се оказала запек.

Късно вечерта PR-ката на Суета успя да измъдри съобщение за злощастното отлагане на раждането на Чудо, тъй като здравето на майката било прекалено крехко и се налагало да се изчака. За света това не беше новина. Той чакаше чудеса, а те не идваха, слушаше обещания, а те се оказваха лъжи и тичаше към следващото чудо, което пак траеше само три дни.

През това време истинските чудеса се случваха без медийно отразяване и режисура, така както винаги е било и вероятно ще бъде. А вие днес огледахте ли се? Видяхте ли някое малко чудо? Ако не сте – побързайте. Пълно е и само вас чакат.

Публикувано в шантава митология. Постоянна връзка.

4 коментара по Чудото на Суета и останалите чудеса

 1. Pingback: За Ева с любов « Reasonable Monster

 2. deni4ero каза:

  Чест и почитания, госпожо! Много добро!

 3. Зори каза:

  @deni4ero

  Прекалено ми мръчкавееше днес битието, та и написаното е в същата стилистика, но обещавам да се заема с твоята любимка – при нея винаги е весело 😉

 4. deni4ero каза:

  ми … ти само ми го покажи кое е тва битие …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *