Спаска 20

Всяка по-продължителна връзка има своите мигове на буйна страст и векове на тлеещи чувства. Третата не очакваше жаравата да споходи отношенията им толкова скоро, но когато втората започна да се тъпче с чиста майонеза и фъстъчено масло, а първата да закусва с водка, картинката се изясни и без помощта на политически анализатор. Нали не сте решили, че Спаска има проблем с Камен?.

–   Нъцки – би казал компа – там всичко е ток. Проблемът е в триединството на спаскиния глас.

Иначе казано – Спаска страдаше, че не и е възможно да даде своя глас честно и без компромиси. Първата беше върла монархистка, когато беше трезва, а пияна – подкрепяше безрезервно най-десните партии. Втората винаги определяше вота си от практически съображения, той беше пряко обвързан с най-вкусните храни, предоставяна на електората на един или друг митинг. Третата имаше сериозни проблеми с политическата си ориентация, защото твърде често всички кандидати и се виждаха изключително неподходящи и тя с радост оформяше дълги списъци с прегрешенията им, записваше всяка поредна глупост и след задълбочен статистически, политологически, социологически и още три-четири „ически” такива, тя започваше да елиминира кандидатите, като победителят отнасяше и нейния глас.

След всички тези операции се налагаше да се вземе едно общо решение , тъй като за беда тя имаше право на един единствен глас. Спаска беше хитра ламя, още преди два века си беше изкарала документ за самоличност, но тогава така и не успя да получи отделни документи за всяка глава. Чиновниците се оправдаха, че главите подлежали на унищожение, а тялото имало по-голяма жизненост и поради това Спаска имаше само една лична карта. През голям период от време това не и създаваше проблем, но периодите на политически избори, когато като отговорен гражданин и тя даваше своя глас за посоката на бъдещето управление на страната – е това бяха истински политически кризи, бележещи битието и с тежък махмурлук, зверски преяждания и неизчерпаеми политически дебати, неизменно приключващи с бой.

С наближаването на поредния вот, все по-често се правеха твърде остри политически коментари и на Камен все по-често му се налагаше да проявява мъжество и самообладание в потушаването на споровете. Точно след един такъв скандал на него му хрумна гениална идея и мира и разбирателството пак се възцариха в пещерата.

–   Сисе, – викна възторжено той – открих решение.

–   Аз от доста време го знам, – хитро му намигна първата зад поредната чаша с водка – ама ще е временно, после ще пораснат четири като тия двете, а може и по-прости и тогава всичките ми усилия да поддържам аристократизма си на ниво ще бъдат пометени от плебейските им простотии.

–   Надута крава – уригна се демонстративно втората и метна в устата си две плескавици и три питки кашкавал.

–   Какво откри? – поинтересува се третата, но някак вяло и явно недоверчиво.

–   Ще гласувате и трите. – обяви Камен – тая година всяка ще отговаря за даден вот. Първата за президент, втората за кмет, а тритата за съветниците.

–   Верно бе – изцъкли се от кеф втората и даже забрави да яде – така ще да гласувам съвсем отговорно. Специалист съм по локумите, а кметовете такива ги разтягаха тия дни, че ум да ти зайде.

–   Може – съгласи се първата и вдигна тост – За президента!

–   Се е нещо – подсмихна се криво третата и се зае за прави списъци на предложенията от различните листи и да отмята пригодността на кандидатите.

Така в мир и покой преминаха последните няколко дни на изборите и тъкмо Камен си правеше сметката, че след гласуването ще идат на разходка, когато се разрази страшен скандал.

–   Да носиш корона, гласувайки, ще си е абсолютна агитация. – дереше се втората. – Все едно третата да сложи синя или червена забрадка.

–   Лилава ще е – намеси се третата – на калинки и слънчогледи (слънчогледите и бяха мания, а втората се боеше от калинки и третата нарочно я дразнеше с щампите по забрадките си).

–   Никой няма да ме убеди да ходя гологлава. – тръшна се първата и отказа да излезе без корона.

–   А защо не сложиш шапка? – предложи Камен. – Твоята колежка (английската кралица) си джитка с шапка през повечето време.

–   Мога да си сложа златна шапка – въодушеви се първата.

–   Можеш да си нахлупиш златното нощно гърне на оня шантав цар, което пазиш в сейфа. Много ще е подходящо за целта – предложи невинно третата.

–   Простачка – скастри я първата и се зае с подбора на шапка.

Втората имаше значително по различна теория за необходимата визия, повлияна от разговорите и с един приятел, който твърдеше, че ролки и пеньоар са най-подходящото облекло за една жена. Понеже беше студено, наложи се компромисно да намъкне девет броя пеньоари в близки и преливащи се цветове, като само последния имаше пера и беше почти прозрачен. Ролките нямаше къде да ги закрепи и този женски атрибут бе изоставен след известно количество неуспешни опити за закрепването им по перата и краищата на колана.

Третата нямаше претенции за визията си, освен вече споменатата забрадка.

Така нагласена, Спаска се нареди да гласува в най-близкото училище, но гласоподавателите и секционните отговорници проявиха прекалено слаб характер и се разбягаха от ужас в мига на появата и. Камен подхвърли, че е трябвало да си вземе меча, за да си свършат хората работата, но и за трите беше ясно, че вероятно вина за инцидента има шапката на първата, която на всеки две минути пускаше огнено фонтанче от разтопено злато. Понеже нямаше кой да отчете волята и като избирателка, Спаска (леко разочарована) пое на разходка с Камен и си обеща повече никога да не се занимава с политика.

Публикувано в Спаска. Постоянна връзка.

7 коментара по Спаска 20

 1. caribiana каза:

  хахах! Спаска! Докато четях, се сетих за онази несъмнено мъдра мисъл – една истинска жена (ламя) от нищо поне три неща може да направи – скандал, супа и шапка за главата си!
  И, разбира се, не и трябва да се занимава с политика…може би само предизборно, във фазата на кюфтетата и водките. Мине ли тая фаза …няма смисъл 😀

 2. зори каза:

  @caribiana
  за скандал от нищо – съгласна съм, но супата от нищо и шапката… това са силни преувеличения 😉

 3. deni4ero каза:

  ооо … милата ми Спаска какво е принудена да търпи 🙁

 4. lammoth каза:

  Браво на Спаска, достигнала е моето прозрение относно политиката, макар и по един страдалчески начин (което се дължи на злите нрави на авторката :P)

 5. зори каза:

  Лю и Мо, вие май нещо сте недоволни от авторовите решения – ми се струва. Ма, не сте ли чували, че страданието калява?!
  Да ви покажа ли нагледно как става?

 6. deni4ero каза:

  въпреки че, знаеш, фен съм на Спасето … да не говорим, че авторът напоследък доста щади Втора от физическия тормоз, над който беше подлагана дълго време.
  Идея нямаш как ме разсмя с тия калинки и слънчогледи 😆

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *