Софийско кафе за бързо (и болезнено) събуждане, от което не никнат крила, а рога

 

За една доза са необходими:

Литър минерална вода – голяма част ще изври, преди да се сетите да сложите кафе, защото технологията е малко по-различна от машинната.

1 кафе машина – която ще гръмне.

Съседи (за убиване), които ще се събуждат шумно и осезаемо.

Дрехи, за да не получи удар съседката до вас, виждайки Ви по без дрехи, когато ще крещите на площадката.

Кафе. Умните хора имат няколко вида, за да не изпадат в трудни ситуации.

Джезве.

Печка.

 

Начин на приготвяне:

Събужда Ви алармата, защото Вие бихте искали да си поспите още поне 2-3 часа, а ако имаше начин да спите 2-3 дни…  Това е третата аларма за тази сутрин, защото първите две сте пренебрегнали. Принципно и тази бихте отминали, но системните тренировки са развили съответните реакции, защото гласът на майка Ви, записан преди известно време, мило Ви увещава да се вдигнете от леглото и за поемете към банята.

Ставате и послушно влизате под душа, дремейки. И, о чудо, почти моментално се събуждате – облива Ви прекрасна ръждива вода. Псувате съседа от горния етаж, който подменя тръбите от 3 месеца и успявате да съберете от тоалетното казанче към литър чиста вода, с която да си измиете поне лицето. Червената си плът (от ръждата) поизтърквате с няколко броя хавлиени кърпи, които спокойно можете да изхвърлите в боклука.

Гневно изхвърчате от банята и пътьом первате копчето на кафе-машината – да загрее и поне едно хубаво кафе да изпиете преди работа. Точно след обуването на панталон/пола, но преди да сте сложили риза, машинната за кафе гръмва, защото друг един съсед си прави мини Алкатрас от апартамента и рано сутрин, преди работа, заварява решетки край вратата си. Излизате в тоя си вид на площадката и обяснявате на тъпото копеле къде да си завре електрожена, а на съседката до вас, която любопитно Ви слуша, най-любезно препоръчвате да спре да слага това гранясало олио във всичко, щото сутрин не се живее от смрадта край тях.

Като направите сутрешната ведрина за гласните си струни, прибирате се обратно в апартамента си и включвате печката. Наливате в джезве, тенджера или в каквото там намерите известно количество минерална вода, оставате го да кипне на котлона и се пробвате да сварите кафето по турски. Ако имате разтворимо – по-добре ползвайте него, защото е много голяма вероятността другото да изкипи и да се наложи да миете себе си, печката и тавана, където се е отбелязало метнатото джезве, след опита Ви да прекратите кипенето.

Остатъкът от кафето може да подсладите със захар, за да Ви е по-сладък денят, след това начало, но проверете дали в бързината не сте взели солта, защото ефектите от нея са леко неприятни.

На излизане от входа, при засичане на съседите с ремонта и електрожена, задължително им се усмихнете и ведро им пожелайте приятен ден! И не се съмнявайте – те много добре разбират какво искате да им кажете и мислят същото за Вашата майка.

Усмихнете се и бодро се влейте в сутрешните задръствания – там е пълно с любители на кафе, също като Вас!

Хубав ден!

Публикувано в Вълшебна кулинария. Постоянна връзка.

11 коментара по Софийско кафе за бързо (и болезнено) събуждане, от което не никнат крила, а рога

 1. lammoth каза:

  Ама Зори, нямате ли кафе-машина в работата? Аз си правя мокачино (кафе с шоколад) само за 50 стотинки. А ти се занимаваш със съседи с електрожени и кафета по турски 🙂 Вечер може да отмъстиш на съседите като им залепиш предизборни плакати на вратите :р

 2. Руми66 каза:

  Виж сега Зори кво предлагам аз. Кафе на пясък на Бахамите. Ква работа, квой тва нещо. А комшии хич.
  Може пък да отвърнеш вечер като вземеш едно хилти и банята. Добре се чува.
  А сутрин да ги гледаш с ей такива детски очи.
  Вземи си куче и го научи на мурафети пред врати и тва става.
  Айде приятен ден !

 3. Руми66 каза:

  Извинявам се Зори сбъркала съм си мейла на граватара

 4. Зори каза:

  @lammoth
  Мо, аз кафето си го изпих, а в работата ще се направя още няколко, имам всички удобства. Това е рецепта, как да си направиш „рогато“ кафе, не е казано, че аз не съм опашат лъжец, просто си остря ноктенцата сутрин 😛

  @Руми66
  Руми, хилтито е много яко предложение. За кучето… ще помисля 😉

 5. зори каза:

  @Руми66
  Сега вече ги имам и двата 😉

 6. traiana каза:

  Чудесна сутрин, точно по нашенски:) По – често си наостряй ноктенцата, направо се кефе , като чета след това, какво е породило в главицата ти остренето:)

 7. deni4ero каза:

  Ламоте, ако си направи кафе в работата, как ще има възможността да излезе без риза и да накаканиже гранулясалата лелка и чичото?

  Аз, пък, за аларма искам италиански мафиот, който с дрезгав глас ми вика, че съм саншайн и накрая завърва с ‘капиш?“

 8. зори каза:

  @traiana
  Хи-хи
  Истината е, че това беше опашата лъжа.
  Пих си кафето в леглото и беше съвсем спокойно 😉

 9. Nostromo каза:

  Звездите са виновни, Зори! Всички до една! 🙂
  Е, жалко, че не можеш да ги напляскаш. На мен ми се пляскаше звезда, като Натали Портман… 🙁

 10. Зори каза:

  @Nostromo
  И, брей, хич не си поплюваш 😀
  А после ще и разрешиш ли тя да те нашляпа?

 11. Nostromo каза:

  Иска ли питане! 😀

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *