Промоция

Госпожица Драга и госпожица Мила са две учтиви и добре изглеждащи дами към тридесетте, с които се срещнах преди няколко дни в парка. Напоителното ми четене вече си беше взело лептата, книгата приключена и вероятно обречена на скорошна забрава, лежеше в чантата, но главата ми леко пулсираше и усещах, че е по-разумно да огранича социалните си контакти, защото в такива моменти хич ме няма във възпитаното поведение, казвам каквото мисля и после околните страдат и ме мразят. Вървях си по крайната алея, пишех есемес, с който обяснявах, че нямам желание за виждане с който и да е и хоп … На една пейка седяха те. Черни поли и бели блузи, обувки с равна подметка, косите прибрани на кок, никакъв грим, на тънките си вратлета носеха по едно малко златно кръстче и нищо повече. Двете правеха впечатление с естествената си красота, която някак странно се набиваше на очи именно поради неуспешния им опит да я заличат. А може би скромното им облекло беше само поза, целяща да привлече вниманието именно към тази красота, която нямаше как да бъде обезличена и най-вече към безкрайната шарения и кич в плаката, който бяха поставили на пейката до тях. Разточително шареното му послание (в цветовете на дъгата) гласеше „Той ни обича”, а фонът на надписа беше изграден от невъобразима комбинация, включваща всякаква миловидна флора и фауна накачурена край един млад, дългокос, брадат субект от мъжки пол, който кротко седеше на тучна поляна и се усмихваше. Агънца, птички, пеперуди и прочие инвентар за идеологическа обработка присъстваше и в брошурата, която госпожица Драга побърза да тикне в ръцете ми.

Злобната ми природа моментално се изяви чрез забележката „И вярата ли е на промоция вече?”, но точно тук беше и основната ми грешка, защото госпожица Мила явно само това чакаше и побърза да ми обясни, че не става въпрос само за вяра, а за обич.

Отегчението ми наби спирачки и аз зяпнах брошурата, на която си пишеше, че той ни обича, но освен това следваше и обяснение, че за един час безрезервна обич се заплаща сумата от 300 лева, а за същото време, но от боязлива и изплъзваща се обич, цифрата скачаше на 600. За непослушна обич, но гарнирана със страстен секс се плащаше хилядарка, а за секс без каквито и да са странични емоции сумата нарастваше двойно.

Объркано се вторачих в двете дами, но те мило мигаха, очаквайки някакви въпроси, а аз исках само да проверя истинността на офертата.

Явно и други се бяха сащисвали така, защото госпожица Драга ми направи място на пейката до себе си и милостиво ми обясни.

–   В днешно време – подхвана тя – всичко се купува и продава. Проблемът е, че трудно можеш да намериш истински качествени продукти. Нашата фирма залага на сто процентното удовлетворяване на нуждите на клиентите ни. Ние гарантираме за получаването на най-качествените услуги в сферата на човешките отношения, като за редовни клиенти се предлагат изключителни пакети, включващи уникални намаления.

–   Повярвай, мила, – намеси се госпожица Мила – офертата не е за изпускане.

–   Глупости, – стегнах се аз – мисля, че всичко това е едно голямо недоразумение.

–   Но защо не проверите, – предложи госпожица Драга – ето Ви един безплатен талон за 15 минути безрезервна обич. Можете да го ползвате във всеки офис на фирмата. Няма да ви струва нищо и по никакъв начин няма да се обвържете с нас. Сега ние ще ви демонстрираме само пет минути от неговото действие, а останалите 10 можете да използвате по-късно и където прецените във всеки от клоновете на нашата фирма.

–   Ако решите, че услугите ни Ви интересуват – включи се и госпожица Мила – можете да позвъните на нас, защото ние Ви открихме и имаме право да Ви предложим ексклузивни намаления в цените на абонаментните договори.

–   За една година за всеки от промоционалните ни пакети можете да платите само 100 лева и да ползвате следните бонус услуги:

1. минимум трима добри приятели, но бройката е неограничена и Вие можете да избирате оптималните за вас количества

2. поне една фризьорка и масажистка – включени са 2 процедури

3. козметичка, само първия сеанс е безплатен

–   Ценоразписът на всичките ни услуги е тук – осведоми ме мило госпожица Драга и ми тикна в ръката една книжка от стотина страници.

–   Не разбирам – успях да се включа най-сетне аз – как така предлагате обич. Тя няма цена, това не е възможно.

–   Именно, мила, – усмихна се госпожица Мила – ние предлагаме само да Ви съберем с още хора, които имат нужда от същото. Реално Вие плащате за допълнителните услуги от пакета.

–   Драга, – намеси се госпожица Драга (явно вече сте загрели защо ги кръстих така) – ние приемаме всички не само фризьори, козметици, масажисти, фитнес инструктори, ресторантьори, хотелиери и прочие. При нас има учители, шофьори, строители, има частни предприемачи и лекари, учени и неграмотни. Единственото по-различно е, че освен собствените си услуги, Ви предлагаме информация за още някой като Вас, който търси обич, разбиране, секс, обвързване или каквото се сетите, но поради ред причини не е в състояние да го потърси самостоятелно.

–   Хитреци – почвам да се смея аз и изведнъж загрявам, че цялата сцена, която разказах току що се разиграва само в ума ми.

Госпожица Мила и госпожица Драга са две съвсем нормални мисионерки, които са ми тикнали в ръцете доста дебело издание на Новия завет и на съвсем чист български, а не на стандартния английски, се опитват да ми обяснят, че при тях, в тяхната общност има всякакви хора. Има фризьори, козметици, фитнес инструктори, ресторантьори, хотелиери, даже имало един поет, но той бил леко неуверен във вярата си

–   Търпение – усмихва се госпожица Драга – всичко се постига с търпение, драга госпожо, и той ще открие колко много го обича Бог и най-сетне ще спаси душата си.

–   Елате при нас, мила – подканя ме другата – ще разберете колко щастлив може да бъде човек с обичта Му.

–   А колко се плаща? – не издържам аз.

–   Как да се плаща?! – възмущава се госпожица Мила

–   Е, няма ли такса? – настоявам безочливо.

–   Но моля Ви, драга! Какви такси! Та това е вяра.

–   И няма да ми вземете пари? – продължавам да наглея.

–   Нищо. – категорична е госпожица Мила.

–   А доброволните пожертвования? – не мирясвам.

–   Е, те са доброволни – усмихва ми се кротко, но кратко госпожица Драга и насочва вниманието си към една червенокоса красавица, която също като мен е прекарала известно време в парка или само минава през него.

–   Заповядайте при нас! – усмихва се подкупващо на червенокосата госпожица Мила.

Аз освобождавам мястото на пейката и връщам на двете мисионерки дебелия ценоразпис на всички услуги. В библиотеката си вече имам няколко на тази фирма, а и още известно количество на разни други. Във всички тях пише, че не ми се пише нищо добро и на тоя и на онзи свят. По погледа на госпожица Драга, който ми хвърля на сбогуване, съдя, че и на нея и е ясно – от мен не става редовен клиент. Хич не си падам по промоции.

Публикувано в Залъгалки. Постоянна връзка.

3 коментара по Промоция

  1. Кръстю каза:

    Що, имаше Една с примоция на сфирки -2лв. 🙁

  2. зори каза:

    @Кръстю

    Тая промоция е кризисна, а аз предпочитам по стабилни оферти, ориентирани към вечността 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *