…за изпразнените празници

–   Честит празник!

–   И какво му е честитото?!

–   Днес хората отбелязват деня на буквите.  Ти обичаш да четеш, трябва да празнуваш.

–   „Отбелязват“ е много точно казано, но дали истински празнуват е съвсем друг въпрос. Пък и четенето не е белег за култура. Светът се е юрнал да чете какво ли не, само влез в книжарница и ще ти се изправи косата от заглавията.  Виж какво става в мрежата! Изкарай час-два в някой форум, проследи коментарите след някоя статия! Всички вече и четат, и пишат.

–   Исках да кажа, че днес е по-особен де. Би трябвало да имаш едно по-специално отношение.

–   Истинското отношение към собствената ти култура, празнуването и, би трябвало да е непрекъснато състояние.

–   Е, няма начин непрекъснато да се празнува.

–   Преди години един приятел не признаваше празниците. Казваше, че не си спомня от колко време не е празнувал. Беше ми жал за него, но с времето осъзнах, че поведението му е до известна степен поза (празнуваше, че се и размазваше, ама това е друга тема), но и беше открил нещо много добро за себе си – той се радваше на нещата в настоящето, празнуваше на мига, не чакаше датата или почивните дни. Моята представа за словото, за културата и празнуването им е подчинена на точно този принцип – ако думите не са откровение всеки миг, ако четенето, писането, смислите не те правят щастлив откривател във всеки сив и пореден делник, що за празник би бил днешният?!

–   Онзиденшните ти оплаквания май бяха доста показателни –  не беше много възторжена, а за смисли и творчество дори не стана дума. Имам спомен, че искаше да бесиш някой на собствените му черва, щото нещо си не бил направил. Хич не е празнично и възвишено, ако питаш мен.

–   Вероятно имаш право. Да, бях се поразфучала. Но ти разбираш какво казвам. Не е нормално да поднасяме венци само в един ден от годината и да пеем „Върви, народе възродени… към светли бъднини“, а през останалото време от думите да творим помии, да ги изливаме от вестници, списания, телевизионни канали и прочие, да плюем блатото, в което живеем и да го пълним с още и още лайна. Извинявай, че ми покафеня патетиката!

–   Ти не си черногледа, защо фучиш така?!

–   Мисля, че ми е жал. Тъжно ми е – празниците би трябвало да са белег само, да ти позволяват да спреш за малко и да видиш в по-официални дрехи, малко отдалечено и неделнично, какво си свършил, да осъзнаеш как изглежда направеното от дистанция, а ние ги ползваме по-скоро, за да се измъкнем от сивото и смрадливо ежедневие, да щипнем някъде за повечко дни, да забравим, да не гледаме, ако може и от мислене да се изпразним. Изпразват ни се празниците. Ние сме се изпразнили. Празна работа. Само дето не е много празнична.

–   А ти какво предлагаш?

–   Предложения, изказани от центъра на блатото, най-често звучат като жабешко крякане. Мислиш ли, че някой се пита за какво си говорят жабите?

–   Не забравяй, че винаги съществува възможността с гепването за косата и изтеглянето от въпросното блато.

–   Съмнявам се, че днес някой ще се разпее с пълно гърло „Тегли, народе заблудени!“. Не е модерно да се напъваш, еле пък над себе си.

–   Ама ти си ебаси гнуста днес!

–   Добре, спирам. Дай да пием по една бира за празника!

–   Айде сега и с бирата се заеми – обясни ми колко е кофти да я пиеш и…

–   Споко, бирата си е бира, няма да ти тровя празника.

–   Че малко се постара току-що.

–   Е… винаги може да се изпразни човек по въпроса.

–   Стига!

–   Спирам. Честит празник!

–   И на теб! Добре че познавам майка ти.

–   И твоята е сладуранка.

Публикувано в Тролщини. Постоянна връзка.

5 коментара по …за изпразнените празници

 1. gost каза:

  Аплаузи от моята локва. Обещавам и аз да пиша някой път по въпроса. 🙂

 2. Кръстю каза:

  …хааайде всички ученички…:)

 3. Gloxy-Floxy каза:

  Не мога да разбера каква ти е била работата да се занимаваш с буквите, когато Спаска има имен ден! Да не говорим, че същият е култов в еротичния фолклор. Не е някое невзрачно празниче, че да го пропуснеш, искам да кажа. Ако бях на нея, занапред все опърлена ще си ходиш. 😀 :Р

 4. зори каза:

  @Gloxy-Floxy
  Да не забравяме, че съвсем скоро Спаска остана без една глава – предполагам, че не и е до еротика точно сега, пък и Спасов ден е християнски, колкото и … пикантни да са палаво, нощните свещенодействия, които се извършват под звездите, та…

 5. Gloxy-Floxy каза:

  @зори
  Мда, може и да не идва възпитателно към двете новопоникнали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *