малките неща

Малките благини на битието лесно могат да се пропуснат. За тях рядко стигат сетива, пък и кой в днешно време се задоволява с малко. Все търсим нещо по-…

Лесни са за пропускане къдравия смях на хлапета, ближещи доволно сладолед  и лукаво побутващи се, когато не ги гледат майките им или онова победоносно метално подрънкване, което се чува при удара на топка от топка, но задължително е гарнирано с доволните възклицания на играчите… така и не научих името на тая игра, но често виждам да я играят зад библиотеката.

Не е нищо съществено, че да се възторгнеш безпаметно от нея, онази заслепяваща експлозия на залеза върху прозорците на китайската стена, приютила поне 200 семейства. Вероятно никой от живеещите в блока не би си направил труда да излезе от него и да повърви десетина минути до върха на моста, за да се порадва на гледката, но от това тя не става по-малко красива – просто е една от многото, заобикалящи ни и лесни за пропускане.

И не, не е лесно да не доловиш в аромата на парфюма и – тънките планове за вечерта, които си прави бързащата срещу ми красавица, но… колко често забелязваме любовта край нас. Не – не много често. Почти толкова често, колкото забелязваме и огромния златист резан на Луната, която почти се е изгубила в нощното небе.

Малките неща, които пълнят света с очарование, с онова особено настроение, леко приповдигнато, леко сантиментално, което ни прави малко по-човечни, малко по-живи. Тези неща са най-трудни за улавяне, но пък и защото са малки – пълно е с тях, само за миг да се разсее човек от мисълта за себе си и… нещо малко превръща света в приказка.

 

Публикувано в Залъгалки. Постоянна връзка.

5 коментара по малките неща

 1. Зори, тези, които играят зад библиотеката – аз ги познавам 🙂

 2. зори каза:

  @Диана Павлова
  За десетина часа казвам тази фраза за пети път: „Светът е малък“.
  А познатите ти – изглеждат щастливи, когато играят заедно.

 3. deni4ero каза:

  остави ме без думи

 4. зори каза:

  @deni4ero
  Ай как лъжеш, теб без думи те оставя само Нутела и само за малко 😛

 5. deni4ero каза:

  хехе … поклон пред задълбочения ти анализ 😛

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *