Перце от дим – Мария Донева

Нейната програма максимум многократно е изпълнена, но хич няма да се разсърдя, ако успее за началото на лятото да събере следващата си стихосбирка. Преди малко Мария представи и в София (забележете – дори няма да мрънкам, че първо се поразшета из страната и чак тогава дойде у големото село) новата си стихосбирка „Перце от дим“ .

Перце от дим - Мария Донева

Ето така изглежда корицата – не е трудно да се разпознае в нея участието на Ина Бъчварова. Автографът на Мария няма да Ви показвам, защото си е само за мен, че е от сърце няма съмнение, а и няма да Ви разказвам, че я беше хванало остро софийско закачливо настроение и се смееше заразно, т.е. заразяваше всички присъстващи с много радост. Е, зарази ни и с мъничко тъга, но думите и бяха толкова нежни и красиви, че никой от присъстващите не възрази.

Мария представи книжката си по своя си начин.  Аз успях да закъснея и проклинайки задачите от последния момент, се набирах към Гринуич. Тя ме накара да се усмихна още преди да вляза. Гласът и се  чуваше на самата Витошка. Дори се изкуших да постоя и да послушам, зяпайки как реагират на поезията и преминаващите хора. Едни се оглеждаха, други се престрашаваха да се заслушат, забавяйки ход. Познайте какво рецитираше! (Ще подскажа – идеше реч за една заешка мечта, за… стига ви толкова, да бяхте дошли.)

След зайците нямаше тежки хвалебствени речи. Това и обичам на Мария – всичко е естествено и човешко. Почете ни – излъгах. Рецитира ни. През цялото време рецитираше. Погледна за малко на финала, иначе рецитираше, рецитираше, рецитираше.

Щеше да е чудесно, ако мажеше да продължи по-дълго, но…

И не ми завиждайте така грозно! Вярно, че не сте чули Мария, но можете да си прочетете стиховете и, ако Ви стиска (нали ви предупредих, че е заразна) 😉

Публикувано в прочетено. Постоянна връзка.

4 коментара по Перце от дим – Мария Донева

 1. deni4ero каза:

  Завиждам ти. Хубаво ти завиждам 🙂

 2. Зори каза:

  @deni4ero
  Дам, за завиждане си беше.
  И завиждай – да видиш какво е. Няма само ти да ходиш по концертите на Дени и Любо и да разправяш къв кеф е било. 😛

 3. deni4ero каза:

  добре, де … ама поне приложих снимков материал, а ти само … макар че така хубаво го описа как се е чувало, че все едно бях там и оглеждах хората с тебе 🙂

 4. зори каза:

  @deni4ero
  Нали знаеш, че сър Никълъс и Гертруд Великолепната са по частта със снимането – мене ме нема в тая област 😛

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *