Хищникът и неговата сянка – Хяртан Фльогста

Хищникът и неговата сянка - Хяртан ФльогстаГрансе Якобселв (Grense Jakobselv) е оригиналното заглавие на този роман.

Grense Jakobselv е малко селце на границата между Русия и Норвегия. Това е най-отдалечената от Осло точка в континенталната част на Норвегия. Крайната точка, мястото, къде се случват част от събитията в този роман. Изборът на този топос не е никак случаен. Самото повествование проследява живота на двама млади, добре образовани германци, чиито житейски избор води до пребиваването им на чисто географската граница в определен момент от развитието на историята. Техните действията, не само по време на Втората световна, но и след това,  са продиктувани от желанието да се надскочи, премине и пречертае границата, одържаща самото общество. Някак много добре стои внушението за грешното нарушаване на целостта на човешкостта, чрез употребата на индиректното внушение за граница и граничност в заглавието.

От друга страна – изборът на по-различно заглавие на български не е задължително погрешен ход. Хищникът и неговата сянка буквално прегазват времето, за да постигнат целите си и оцелеят,  но да не прекалявам с разказването на сюжета, защото после няма да Ви е интересно.

Задължително трябва да предупредя, че в книгата има едни много рискови 50 страници. Нямам представа как ще се отразят на незапознатите с историята на философията тези тегава част, но аз ги преминах с известно отегчение. Истината е, че съм мрънкалник, а ако трябва да се държа по-безпристрастно – това беше доста читав философски и политически обзор. Направен с достатъчно точност и яснота. Иначе казано – заслужават си усилието.

За сметка на трудното начало, развитието на сюжетната линия тръгва много добре и снощи, прибирайки се, за малко да си пропусна спирката, защото се зачетох. Давам си сметка, че историите за Втората световна война не са от най-атрактивните днес, но… вярвам, че тази си заслужава, пък и кой е казал, че иде реч само за войната. Дали пък не се разказва за онова, което превръща света ни в това което е? Дали не е много повече от исторически роман? Дали аз умишлено не Ви споменавам, че времето на войната е само част от романа, в който действието се развива почти до наши дни?

На безстрашните и любопитните:  приятно четене 😉

Публикувано в прочетено. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *