Как се прави ремонто-реклама

Най-важното условие е да живеете в България.

Добре би било да пребивавате някъде извън закритите с бельо части на географията на нашата мила татковина. А, ако е и нейде на пъпа на София… Считайте, че сте набарали не Господ за шлифера, ами директно сте гепнали рога на изобилието и нищо друго не Ви е нужно освен да се развъртите и да поремонтирате, спазвайки всички правила и наредби.

И помнете: не е нужно да правите големи ремонти, важното е да са веднъж годишно и за предпочитане фасадни,  защото идиотските разпоредби, узаконяващи печалбата чрез поместването на реклама върху защитните площи на различни ремонтни обекти са измислени така, че да поощряват далавераджийските, а не нужните ремонти.

Чудите се за какво иде реч ли?

Хайде малко предистория и документов материал, за да Ви се изясни ситуацията.

За да не се накичи милата ни столица с рекламни послания, от които не се взимат съответните такси и налози, измислени са разпоредби. Тази, която касае нашата тема се казва „Наредба за преместваемите обекти, за рекламните, информационни и монументално-декоративни елементи и за рекламната дейност на територията на Столична община” и с нея можете да се запознаете по-подробно ето тук  http://sofiacouncil.bg/?page=ordinance&id=80

Бъдете така добри и прочетете задълбочено този текст, защото е грехота да не използвате полагащите Ви си права да печелите!

Ако не сте разбрали много от прочетеното и от зонирането на София – преразказвам вкратце. Има много места, където е по-трудно да печелите от реклама законно, това е основно центъра, трудно (но не невъзможно) би било да рекламирате върху зелени площи, няма да Ви върже, ако разчитате на гробищни обекти и паметници (не друго – просто прекалено видна е далаверата и по-трудно се вдига, без много смисъл, скеле на 7-8 етажа около даден паметник). Най-яко е да живеете в кооперация на по-оживен булевард, фасадата и да е по-внушителна, а ако има гипсови орнаменти и разни заврънкулки за украса… напускайте работа и се заемайте с по-доходоносната ремонтно-рекламна дейност.

Как става?

Просто е. Ако Ви мързи – има си строителни фирми, които ще свършат всичко вместо Вас, но пък и Вашата печалба ще е значително по- малка. Ще кярите ремонт и някой друг лев, харизан под формата на спонсорство или компенсация за шум и причинено неудобство. Ако сте толкова мързеливи, че не Ви се занимава с мислене къде да си вложите изкараните с честна реклама пари – оставете това на другите!

Ако сте дейни и работливи:

  1. Станете председател на съвета на вашата кооперация! Така ще си спестите разправиите със съселяните си и ще ви остане повече време за бизнес, извинете – исках да кажа „вечните събрания на съкооператорите няма да Ви пречат да се занимавате с ремонт”.
  2. Обиколете съседните сгради и намерете съмишленици, които да участват в ремонтно-рекламния Ви проект (по-късно ще обясня ползите от обединението)
  3. Основете ремонтна фирма с шеф Ваш най-добър сътрапезник или доверен роднина, за да не Ви се налага да давате пари за ремонт.
  4. Намерете си изгодна проектантска фирма и наемете дългосрочно (най-добре закупете, защото ще го ползвате дълго) ремонтно скеле.
  5. Обиколете банките и си открийте сметки – ще Ви трябват.

След изпълняването на тези процедури можете да се заемете с дейностите по получаване на разрешение за ремонт и съответстващите разрешения за разполагане на рекламните послания, които ще Ви носят истинския приход. Редно е да извършвате ремонт, но не е казано, че той трябва да е дълъг и скъпо струващ. Трябва да изисква скеле до последния етаж, желателно е ремонтът да доведе до някаква промяна (поне колкото да се отрази в снимковия материал, който ще приложите при отчета) и да получите за това законовите разрешения от съответните органи. Всичко необходима за тези процедури ще Ви разяснят тук http://sofia-agk.com/index.php?option=com_content&task=view&id=22&Itemid=27

Запомнете: Не е необходимо да правите ремонт по-дългосрочен от десетина дни. Трябва просто да го направите, а после ще имате цяла година да си държите скелето на фасадата, да си сменяте рекламите и да си печелите съвсем законно. Ако не вярвате – ето две разрешения, които доказват, че периодите им на разрешената рекламна дейност са си едногодишни, независимо от срока на ремонтните дейности (как мислите – колко време отнема един сериозен ремонт на фасада?).

Разрешение за поставяне

и още едно

Разрешение за поставяне

Аз разбира се не твърдя, че жителите на двете кооперации на Орлов мост са се изхитрили и са се възползвали от схемата, която Ви предлагам за честна и законна печалба. Аз само давам пример за законно извършени ремонтни дейности, след които рекламите са престояли достатъчно дълго, за да ми направят впечатление и да проуча дали имат право да стоят на Орлов мост и да ми бодат очите поне 2 пъти дневно.

Тук малко ще се отклоня от темата, като спомена, че точно преди 24-ти май започна издигането на ремонтно скеле и по още една сграда на Орлов мост, за която не открих разрешителни документи за поставяне на рекламни послания, ето тук…http://rrp.gis-sofia.bg/ , но пък до 24-ти и нямаше реклама, та приемете следната препратка само като пример за законосъобразни действия и процедури по предприемането им. Направих си труда да снимам с телефона си създаването на скелето, както и вида на нуждаещата се от ремонт фасада, но качеството на снимките не е професионално и… се излагам с лаишки изображения, но няма да се разсърдя, ако някой благороден фотограф направи няколко качествени архивни снимки на сегашната ситуация на Орлов мост 😉

Фасада преди ремонт

Фасада преди ремонт

Поставяне на скеле

Поставяне на скеле

Разрешението за тази реклама изтича на 28.05.2013г.

Разрешението за тази реклама изтича на 28.05.2013г.

На рекламите върху Асеновец ще имаме удоволствие да се радваме поне до 12.10.2013г., а може и до 2014-та да откарат, защото няма точно указана дата на разрешителното.

На рекламите върху Асеновец ще имаме удоволствие да се радваме поне до 12.10.2013г., а може и до 2014-та да откарат, защото няма точно указана дата на разрешителното.

Да не се разсейваме с гледки, а да се върнем на двата документа, който Ви показах преди снимките!

Забележете: първото от посочените разрешения изтича на 28-ми този месец. Нямам представа дали някой от общината ще се погрижи „Царевец“ да се разбули, но у добре Вие  да знаете, че след изтичането на разрешението се очаква да прекратите рекламната дейност, като демонтирате скелето. След седем дневен гратисен период, подлежите на солидни глоби, които са в зависимост от площта на съоръженията и е желателно да не се разсейвате. Това малко неудобство предизвика моя съвет номер 2, който Ви приканваше да намерите съмишленици сред съседните кооперации. Така напълно законно Вие ще можете да направите ремонто-реклама на съседите по същата схема за още 12 месеца, премествайки скелето съвсем малко. А след година да ремонтирате пак своята фасада.

Да – ще Ви трябват работници, който веднъж годишно да монтират и демонтират, че даже и да поработят по подновяването на фасадата, но смело можете да се възползвате от програмите на Агенцията по заетостта и да наемете безработни стажанти за този период. Така държавата ще Ви „компенсира” за неудобното изискване за истински ремонт, предоставяйки Ви заплащането на труда на стажантите за 4 месеца (примерно по този проект http://www.az.government.bg/Projects/Prog/OtherProg/Frame_ChanceToWork.htm ) ,   които могат да разглобят и сглобят на новото място скелето, да ремонтират фасадата и за още 3 месеца да направят и други малки ремонтни дейности във вътрешността на сградата, която ползвате за рекламна площ. Можете да наемете „рекламисти” пак от бюрата по труда, които да брандират ремонтираната сграда с новите послания, а в пролуките между различните рекламодатели – да чистят входовете, да пазят и прочие.

Запомнет:

Важно е да се познават законите и нормативните разпоредби, защото така човек разбира и се възползва истински от правата и задълженията си.

Не се притеснявайте, че ще Ви е трудно да намерите рекламодатели, които да желаят да запознаят обществото ни с възможността да се ползваме от качеството на продукцията им и не се старайте да търсите временно чисто платно, с което да опаковате своя обект на ремонтна дейност! Ако пък сте абсолютни перфекционисти и желаете да се подсигурите за черни дни на рекламен дефицит, изработвайки свое собствено рекламно послание, то тогава смело можете да заложите на безплатния рекламен слоган, гласящ „Ум царува, ум робува, ум патки пасе”

Гарантирам, че ще се намерят достатъчно хора, които да го разберат и оценят по достойнство 😉

Успех в ремонто-рекламата!

И не забравяйте: най-важно е да се познават законите и нормативните разпоредби…

Публикувано в Тролщини. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *