Двадесет нови заглавия, издадени на български език, които привлякоха вниманието ми през месец май 2013г.

 

Петър Тушков от Сборището вчера ме попита кое майско заглавие на книга ми е харесало. Уви, месец май беше адски натоварен за мен и прочетох много по-малко от желаното.  От скромната бройка на изчетените, Петър си получи заглавието, а тук публикувам списък на 20, които ми привлякоха вниманието, за да стане ясно как съм си избрала майски фаворит. В тази двадесетица не са включени няколкото стари (издадени преди години) неща, които четох през май, участват само издания от последните месец-два. И обещавам:  ако, след прочитането на непознатите ми заглавия, открия огромна разлика между очаквания и реалност – задължително ще си призная 😉

Подреждам книгите по азбучен ред, като за всяко заглавие ще кажа и с какво или до каква степен е провокирало любопитството ми.

 1. А планините ехтяха – Халед Хосейни (Доказал се, добър разказвач, но вероятно скоро няма да прочета този роман, защото не ми се попада пак в познатия декор на предишните две негови творби, сигурно греша, но…)
 2. Възмущение – Филип Рот (След „Гърдата” не съм убедена, че ще ми хареса, но все пак си го купих на пролетния панаир и може и да ме изненада приятно)
 3. Гравьор на сънища – Александър Секулов (това е обединеното издание на трите части (романа) – приканват да си ги купиш тези красиви, твърди корици, някак завършено изглежда всичко, събрано между тях, но пък не е казано, че само в тройния си вид е добро)
 4. Градът на сънуващите книги – Валтер Мьорс (По-скоро няма да ми хареса, защото е доста детска, не твърдя, че добрите приказки са само за деца, книгата си чака реда, но – детска си е.)
 5. Зимоковецът – Тери Пратчет  (Е, тук няма смисъл от обяснение – Пратчет си е Тери, но пък за него ми е нужно специално настроение, а съвсем скоро четох друга негова, та… ще се чете, ама някога)
 6. Има крокодили в морето. Истинската история на Енаятолах Акбари – Фабио Джеда (Това заглавие също ще го чета след време, вероятно е много добро, но май позагубих вкус към подобни истории)
 7. Какво е мъж без мустаци – Анте Томич (Имам много високи очаквания – чете ми се нещо добро от нашия регион и дано да ми хареса)
 8. Клуб на любителите на книги и пай от картофени обелки от остров Гърнзи – Мери Ан Шафър; Ани Бароуз (Малко негативни очаквания имам и понеже ще ми го даде приятелка, която сега го чете – книгата няма да има шанс да попадне в графа „много желани за четене”, ако на нея не и хареса)
 9. Между дните – Андрю Портър (Този автор има хубави разкази и очаквам и романът да е със същото качество)
 10. Планините на безумието – Х.Ф.Лъвкрафт (Вероятно е задължително за ценителите на жанра, но мисля, че ще го пропусна без сериозни терзания)
 11. Руският съсед – Михаил Вешим (Популярен и обичан български автор, но още не съм решила дали ще го чета в поредната история за едно село с разнообразни – по етнически състав и култура – жители, не друго, но и в „голямото село” е подобен Абсурдистан, та…)
 12. Скакалци в програмата – сборник български фантастични разкази (Може да има интересни попадения)
 13. Танго с тигър – Мила Ламбовска (поезия – любопитна съм)
 14. Творците на памет – Джефри Мур (Приключих с четеното и преди няколко часа – добър е. Моят фаворит за месец май )
 15. Тел – Хю Хауи (Беше ми приятно да я чета, въпреки че не е свръх-претенциозно четиво – хареса ми)
 16. Тигър под дъжда – Тодор Николов (Препоръча ми я една уморена книжна елфка, която вероятно не я е чела, но ми се струва, че в този сборник с разкази ще си открия някои и друг любим )
 17. Чистка – Софи Оксанен (Бях предубедена към тематиката и очакванията ми се сбъднаха, но се оказа, че авторката умее да пише и не съжалявам, че я прочетох)
 18. Чудо – Ар Джей Паласио (Очаквам много детско, много сърцераздирателно и пълно с клишета, но може да се окаже, че съм твърде мнителна. Ако някой от доверените ми хора го прочете и пусне малко повечко инфо…може и да се прежаля, но не вярвам да се яви скоро доброволец, а ми е интересно)
 19. Шлеп в пустинята – Людмил Тодоров (Откъсите, които прегледах, ми се сториха добри, премерени и естествени – вероятно ще го чета истински в близките няколко дни)
 20. Списание „Хайку свят”; Бр.1/2013 (харесвам този поетичен стил, изданието не е свръх-претенциозно и има добри попадения)
Публикувано в Баш в десятката или губи-време. Постоянна връзка.

2 коментара по Двадесет нови заглавия, издадени на български език, които привлякоха вниманието ми през месец май 2013г.

 1. Точка каза:

  Зори, Рот се започва с всичко друго, само не и с литературния му експеримент „Гърдата“. Така че чети си спокойно (и не само тази), ще ти хареса. 🙂 Голяма тръпка ми е и се надявам да успее да понапише още малко класики.

  А списъка ти изобщо не го скролнах по-надолу. 😛 Обещавам да се върна пак, сега само дразниш. 🙂 Не само май, ами и юни ми е тръгнал труден за наспиване и четене.

  • Зори каза:

   Точе, трябва да има и месеци за спане. А за дразненето – аз не дразня, мене ме дразнят многото заглавия, които няма кога да наваксам и си споделям с аверчетата, за да кажете кое бива и кое – не 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *