Наръчник за градски вълшебни същества – Самодива

По природа градската самодива е красива и блага, но местообиталището и (градът) често и врътка гадни номера и след тях няма как да се надявате на природните и дадености (красота и благост).

През по-голямата част от времето градската самодива е САМА, ДИВА и САМО ДИВА, а не – САМО ПИТОМНА.

Може да бъде видяна по всяко време край спирки на адския транспорт, търчаща (закъснявайки) през калните пътеки към работното си място или трескаво гримираща се в огледалото за обратно виждане, висейки в някое яко задръстване. Може да бъде видяна и в обратните ситуации – само тя си знае какви ги върши.

Градската самодива няма специфични белези. Може да бъде разпозната само от истински градски или селски юнак, а също така и от своите посестрими. Оторизирани в класифицирането на самодиви са специалисти по вълшебни същества, но не ме питайте как се става такъв – идея нямам.

Градската самодива няма изисквания за среда и специални грижи, тя сама си прави средата и сама си се грижи и за средата, и за себе си.

Често градската самодива хапе. Чат-пат и реве. През по-голямата част от времето има много работа и няма време нито да хапе, нито да реве.

Ако ви захапе градска самодива – било е, защото сте я настъпили.

Ако реве – също сте я настъпили, но по-силно.

Може да реве и защото не сте я настъпили, но този въпрос все още не е обсъждан на Вселенска конференция по вълшебна таксономия, щото никой разумен човек не би се захванал с изучаването на произхода и класификацията на самодивските душевни състояния – няма толкова думи в латинския.

Противоотрова за ухапване от градска самодива все още няма.

Умните си гледат в краката, глупавите – страдат.

Ако градската самодива не е много настъпена, може да ви се усмихне и да ви мине след ухапването, а може и да не ви мине – дива работа.

Ако реве – лоша работа, тук логика няма. Може да се засмее, а може и да ви ухапе, може да спре да рони сълзи и да продължи да си гледа работата – дива мадама, няма правила за употреба – тя сама си ги прави.

Не се умира от самодивско ухапване, но и живеенето след него не е живот.

Ако ви излекува самодива – животът става приказка, но това са твърде редки природни явления, не се надявайте на чести чудеса в градски условия.

Най-разумно е да се стои далече от градска самодива или да се правите, че не я забелязвате, ако е близо до вас.

Най-забавно е да се пробвате да и задържите вниманието, но може и да успеете, а тогава става напечено…

Най-често никой няма време за градски самодиви и те си стоят САМИ и ДИВИ.

Дивите самодиви се прилъгват лесно, като им се вземе самодивската премяна, след това те стават МНОГОКРОТКИ и престават да са самодиви.

Градската самодива е друга работа.

Открадването на премяната и може да свърши работа за една нощ, но градските самодиви имат голям гардероб и много магазини в близост – не се надявайте да се кротне от липсата на дрехи, обратно – може да ви се наложи да я до укротявате (няколко пъти) – както казах хем е САМА, хем е ДИВА.

Установено е, че в определени случаи, вниманието на градската самодива може да бъде приковано за по-продължителен период от време и съответно – тя да се позадържи край даден обект на интерес, но природата на явлението още не е изследвана.

Всякакви бележки и коментари биха били полезни за създаването и попълването на „Наръчника за градски вълшебни същества” и ще бъдат надлежно заведени и анализирани от съставителите.

Отваряйте си очите и душите за обектите на „Наръчника” и Весело!

Публикувано в Наръчник за градски вълшебни същества. Постоянна връзка.

2 коментара по Наръчник за градски вълшебни същества – Самодива

 1. SunnySan каза:

  Е, отдавна не се бях изумявала, умилявала, ДИВИ-ла, ако ще използваме съответната терминология, на пост!

  Много неща си казала и хич не са смешни повечето от тях, въпреки страхотната ирония и хумор, вложени тук.

  Аз противоотрови нямам и срещу комари, камо ли срещу такива чудати и своенравни създания като гореописаните. Затова предлагам да не хапеш, а утре да сдвоим дивостта си след 19:30 ч, като калните пътеки към работа ще гледам да ги извървя малко по-рано, или пък да преджапам през калта на работния ден по-бързо. Очаквай самодивски рог преди заник слънце.

 2. Зори каза:

  ОООООООООО, днес е Еньовден и чудесата нямат край.
  Бива – но не съм самодива и хапя инак.
  Да се пробваме при вълшебниците „У дОма“ към 8?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *