Наръчник за градски вълшебни същества – Еньовден

Традициите може и да не са това, което бяха, ма при толкова реклами и нови продукти коя традиция би могла да оцелее

Грешка – някои традиции са вечни – най-вече рекламираните от типа:

  • да се пие стар и отлежал алкохол,
  • да се карат бързи и стилни коли и
  • да се разнасят омекотители или препарати в дамски чанти, за да са под ръка, когато трябва да се покажат на непросветените потребители.

Традиционното празнуване на някой стари езически (силно магически) празници също не е съвсем по канона на древните свещенодействия, ма какво да се прави – урбанизацията иска жертви.

Настоящата статия е посветена на Еньовденските практики и тяхното осъществяване в градска среда.

Добре е да запомните следното:

„Според народните вярвания Еньо обръща лятото и го повежда към зимата.”

Това означава, че е време да се замислите за остатъка от отпуската си и да наместите всяка свободна минута в графа „време за купон”. Запомнете – ремонт и купон са две различни неща.

Редно е да знаете, че водата има много специална сила на този ден, но никак не се препоръчва тя да се налива, пренася и употребява в нощта преди него.  Следователно, добре би било да се запасите с:

  • Бира
  • Сокове
  • Леки и твърди алкохолни напитки.

Иначе казано – никаква вода в нощта на 23 срещу 24 юни – употребата и по това време е много лоша поличба.

Някъде съм 3-4 часа през нощта или 2-3 часа преди изгрев започва подготовката за посрещането на Слънцето. След довършването на водо-заместителите е препоръчително да се извърши традиционната практика:„Откупване на билките от самодивите”. В градска среда това се извършва в аптеки и откупването е бая солено – жив рекет си е, пък и рядко в аптеките има самодиви, а са се някакви САМО-НАМРЪЩЕНИ – но да не се отклоняваме от темата. Откупването се извършва според нуждите (ако сте препили – се откупват едни видове магически вещества, ако сте навили някой да посрещне слънцето с вас – други)

Сред този ритуал е добре да се поразходите, пък и след откупването и заместването на водата не са ви останали много пари, та за вълшебствата на градските жълти каляски е по-добре да забравите.

Разходката можете да извършите по зелени площи, като паралелно с това се изпълнява и ритуала „Къпане в роса”.

За целта – събличате малкото останали по вас дрехи, ако  изобщо са останали, избирате си относително чиста тревна площ и правите няколко кълбета по нея. Целта е да съберете роса, за здраве и издръжливост. Възможно е да се натъкнете на произведения на кучешката отделителна система, но в градска среда – каквото дойде – щом жвете в град – издържате.

Ако след този ритуал все още не сте се срещнали с магьосници, чиито вълшебни возила разполагат с премигаща лампа– време е да се ориентирате към финалните, гадателски практики на Еньовден. Можете да гадаете колко ще ви е криво само след 2 часа, когато започва работния ден, по следните признаци:

Ако нещо огромно, жълто-червеникаво и трепкащо се появи зад гърба ви – успокойте се. Това е слънцето. Традиционно то изгрява от изток. Тъмното петно пред вас е вашата сянка. Тя не е агресивна и е от вашия отбор. Не я бийте!  Опитайте се да се ориентирате по слънцето и поемайте към работното си място!  Запад е точно пред вас.  Ако се ориентирате самостоятелно – чака ви гнусен, но приемлив ден.

Ако нещото е пред вас, но чувствате как друго нещо се стича по левия ви крачол – извадете патрончето с водка от левия джоб на панталона си и изпийте остатъка. От това по-лошо няма да стане – чака ви цял работен ден и ще ви трябват сили. Следвайте инструкциите от първото гадаене! Вероятно няма да се справите, а и GSM-а ви е пълен с водка, но…

Ако всичко е мръсно кафяво, не трепка и ви е адски студено и мокро – вдигнете лице от локвата, в която сте извършвали еньовско къпане, опитайте се да допълзите до сухото и се постарайте да пълзите към тротоара, защото колите скоро ще почнат да минават по улицата! Чака ви убийствен ден.

Ако не ви пука къде сте, какво е и какъв ден ви чака – гадаенето е безсмислено, вие сте или мъртво-пияни, или сте постигнали нирвана, но последното няма нищо общо с еньовденските практики.

Както вече беше обяснено – водата има много специална сила на този ден.  Пийте я по много и често, усмихвайте се повече и забравете за традициите – те са непроменими само в рекламите.

Вълшебен Еньовден!

Публикувано в Наръчник за градски вълшебни същества. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *