Наръчник за градски вълшебни същества – Караконджул

Градските Караконджули се делят на много под-видове:

 • Кара-Mercedes
 • Кара-BMV
 • Кара-Джип
 • Кара-Трошка
 • Кара-квото се сетите

Истината е, че марката няма никакво отношение към караконджула.  В повечето случаи той има специално отношение към нея (мисли, че тя му дава класата, която няма), но това е друг въпрос, да не се разсейваме.

Караконджул е древна дума от Свещения Сукапунитски език и семантично може да бъде обяснена като някой, който кара нещо (килимче, кон, магаре),  но го прави изключително зле.

Признавам, че съм твърде неподготвена в детайлната трактовка, така че ще ползвам директни цитати от трудовете на академик Фързашвили, който в предговора на 18-тото издание на 5-тия превод на „Струящата от битието магия“ (до 17-тото издание заглавието се превеждаше като „Слизащата лека-полека, църцорещо-ведра магия на Битието-ето го на – тук и сега“) казва:

„ДЖУЛ“ е една от най-непреводимите думи в нашия прост и слабо еманципиран език, но смея да твърдя, че „неграмотен или затъпял, самодоволен или себичен, бързащ към гробището или към Пирогов, безмозъчен или безакълен, продукт на безхаберно възпитание или произведение на лошо образование“ е най-близкото и максимално кратко нейно значение.

„КОН“ има много интересна роля на пренасяща значението частица, която при различни видове пренос – дава различни значения. При лек пренос (кубатура) – значи „голямо магаре“, а при тежък пренос (кубатура) – „неспасяем катър“.

„КАРА“ освен да се вози, може и да се търкаля или премята и това често се случва.

При фолклорните караконджули се наблюдава времево ограничаване на тяхната поява и взаимодействие със света на профанното – в т.н. мръсни дни.

При градските караконджули няма абсолютно никакви ограничения – те са повсеместни, не са етнически, културно, полово, възрастово и пр. обусловени. Може да ти налети по всяко време и на всяко място, но най-любими местообиталища на караконджулите са пешеходни пътеки, паркови алеи, спирки, градинки и пр.

Караконджулите лесно се разпознават и от нормалните, незапознати със света на магията, хора. Често може да се чуе как родителите им(най-често от женски пол) биват призовавани да се включат в груби сексуални игри с пострадалите от срещата с караконджул. Предполага се, че пострадалите лица се надяват, предоставяйки свой генетичен материал, да поправят поне от части грешката на природата, създавайки нещо по-добро, но редно е да се знае, че караконджул може да стане всеки, който спре да ползва мозъчните си функции и повярва, че колата прави човека.

Практиките за защита от караконджули са изключително разнородни, но ефективността им е много слаба и експертите съветват за предотвратяване на неприятни срещи  да си отваряте много широко очите и ушите.

Весело пребиваване сред градските вълшебни същества и по-малко срещи с градски караконджули!

Публикувано в Наръчник за градски вълшебни същества. Постоянна връзка.

4 коментара по Наръчник за градски вълшебни същества – Караконджул

 1. bungle каза:

  Хахаха, забавно. 🙂 Много хубаво написано. :)))

  • Зори каза:

   Благодаря! И аз си намерих нещо тясно, но тази нощ съм гроги и утре ще чета 😉

 2. SunnySan каза:

  Е, това „бързо писане“ ужасно много ми харесва – отдавна не съм се забавлявала с текст толкова! Бързай все така 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *