Кукумявка

Леля ми беше суеверна, все разправяше, че не е на хубаво да чуеш кукумявка. На смърт било. Аз вчера сутринта я чух. И от къде се взе в града, е това не ми е ясно, ама си я чух като стой та гледай. Ку-ку-мяу, ку-ку-мяу. И после пак, после замълча, май от строежа до нас се чуваше, а после се повтори. Като да викаше някого това птиче. Се едно е много само и вика в тъмното.

Една приятелка разправяше, че ако чуеш гарван да грачи, ще минеш през лошо. Ама сутринта не чух гарван, а кукумявка, ама имаше лошо, а и смърт също. Добре, че ни се размина, не беше наща. Едвам се измъкнахме. Той сега спи. Измъкна ни. Каза, че го преследвали копоите на бившия му съдружник. Сменяхме коли. С автобус пътувахме. Даже малко на влак се качихме. После стигнахме до някакво забутано село, там имаше кола и пари. Пак пътувахме. Мислех, че ще заминем в чужбина, а той тръгна обратно. После спряхме тук, каза, че е на безопасна разстояние и заспа. Само като си помисля, че може първо него да го убият и цялата ми сила се изпарява.

Повтарям си думите на леля ми – няма силни и слаби хора, има хора с воля и такива, които превръщат света в най-черната дупка, само защото им се е счупило нокътчето на малкото пръстче. Сербез жена беше, ама и тя се пречупи. Само думите и ми останаха и суеверията и.

Измъквам се тихо от леглото. Посягам към телефона на масата до леглото. 8.30 е.  Апаратът е нов, картата също. Старите са някъде в канализацията на гаража, изхвърли ги още преди да тръгнем. Слънцето вече е високо в небето, заклещило се е между двете мънички стъкълца в горната част на прозореца. Странен прозорец. Тънко черчеве, олющена боя, маджунът е изпадал преди много време и стъклото се държи само на няколко почернели пирончета, но формата е толкова необичайна. Горната част е образувана от два полукръга, разделящи стъклото на две части, но понеже имат различна големина и долните правоъгълници са различни. Прилича на прозорец на черква. Има месингова дръжка със странна форма. Малка ръчичка с вдигнат палец.

Когато се настанявахме не съм видяла тия подробности. А може и да съм ги видяла. Дремнах само час. Присъни ми се опело. От това се събудих. Стреснах се, че е мъртъв, но той само спи. Следващите десетина часа ще е така. Натъпка се с приспивателни и вероятно като се събуди ще ходи само до тоалетна, ще глътне още една доза и ще продължи. Правил ми е този номер и преди. Всеки път, когато нещо се случи, я с бизнес, я с някой от неговите партньори, първо оправя нещата, а после изкарва две денонощия в леглото. Ама все си бяхме у нас. Като се събуди е като нов, но ме е страх, че някой път може въобще да не се събуди. А може и да не заспи. Тоя път на косъм се разминахме.

Имах подозрения, че нещата не са перфектни, но чак да са толкова зле, хич и не предполагах. Той не обича да говори за себе си. Журналистите, колегите, приятелите му, всички се надпреварват да клюкарят за него – само не и той. Свикнала съм му. Даже вече не задавам въпроси. И снощи така стана. Прибра се и каза, че ще излезем от града за ден-два.

–          Добре – викам му.

–          Добре – кимна и той, взе един сак, хвърли дрехи за 2 дни и изкомандва – да тръгваме!

Тръгнахме. На входа ни чакаше някакъв. Опита се да ни заговори. Когато видях ножа, другият вече падаше в краката ми.

–          В колата! – извика ми и видях, че удари още веднъж оня.

После пътувахме почти цяла нощ. Призори някой му се обади на новия телефон и той се успокои. Сега спи. А аз още не мога да заспя. Седя и си мисля. Чудя се защо трябваше да убива човека, дали и предишните пъти, когато така е спал, пак не е убивал някого, чудя се какво да правя, какво ни чака.

Знам, че няма да го оставя и дума няма да кажа за това, дето видях, той също го знае, за това и спи така спокойно, ама много ме е страх. Ами, ако следващия път той умре? Аз какво ще правя без него?

И май беше насън, ама ми се причу кукмявка. А може и да не е било, като се заслушам и някъде в далечината  май пак се обажда.

Публикувано в Тя. Постоянна връзка.

4 коментара по Кукумявка

 1. lammoth каза:

  Кукумявките не са това, което са 😛
  може героинята да не е чула кукумявка, а да е била съседката отгоре, която достигала поредния си оргазъм? 😛

  Многo ме обърка с разказа де, това сън ли е или сюреалистична приказка? 😀

 2. Зори каза:

  @lammoth
  Ламоте, совите не са това, което са, кукумявките са си кукумявки, а съседката отдавна крещи само, че съседът е свиня, което откровение никак не ми се вярва да се дължи на оргазъм 😛
  Не е сън – почти не си спомням сънищата си, просто бързо писане по случайна нишка. Снощи се сетих за това птиче и… така.

 3. deni4ero каза:

  Впечатляващо! – както би казал Любо 🙂

 4. traiana каза:

  Хахах!Може наистина да е била съседка ,ама от нашия блок. Всиччки са над седемдесетте и са хем куку , хем кукумявки:)/щот цяла нощ бродят/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *