Възлюбена – Тони Морисън

Подари ми я една приятелка.

От доста време не бях чела. Имам такива гадни периоди – започвам десетина книги и нищо не ми е по вкуса, после попадам на КНИГАТА и всичко си идва на мястото.

Благодаря, Ги! Чудесно попадение.

Да си призная, ако зависеше от мен – нямаше да посегна към тази книга. Заглавието провокира асоциации с любовен роман, а твърде малко са качествените сред тях и…като попадна на нещо пълно с „ох” и „ах” и ме избива на простотия. Предубедено мрънкало съм – знам.

Хич нямаше да си губя времето с „Възлюбена”, пък и дори да се бях престрашила да посегна към романа сама – тематиката (робството) вероятно нямаше да ме спечели, особено при сегашното ми кисело настроение. Започнах да я чета заради това, че ми бе дадена от специален човек, но след първите няколко страници вече я четях, защото нямах никакво желание да я оставя.

Тони МорисънНяма нищо общо с „Улица Консервна“ или „На изток от Рая“, но някак естествено в представите ми тя стои до тях. Може би просто Тони Морисън (това е артистичен псевдоним май, но си проверете в мрежата, на мен ми предстои сериозното и проучване) е следващият американски писател, който ще обикна без много условия и не от гузно чувство, че чак сега я чета, а защото има превъзходен стил и… само как умее да разказва тази жена.

Ето Ви малко откъсче,

а ако искате да я чуете

Понеже хич не обичам да разказвам за книги. Съвсем вкратце.

Това е една история за вина, обич, сила и слабост. История за робството и способността да се оцелее в него, но и за цената, с която се плаща надделяването/освобождаването. Повествованието привидно криволичи и обикаля около събитията, свързани с бягството на една жена и нейното семейство 18 години преди разиграващите се събития, но това е само фон за битката на героинята с вината и копнежа и по обичта на дъщеря, убита, за да не повтори живота на майка си. Магията, нереалното и мистиката също са само фон – фон на една обикновена човешка история за търсенето на щастието и постигането на мир със самия себе си.

Надявам се, че съм казала достатъчно малко, за да не разваля нечие удоволствие от четенето на „Възлюбена”. Книгата е издавана преди доста време (Народна култура, София, 1993г. – преводач е Жаклина Хаимова), ако не успеете да си я намерите – потърсете нещо друго от Тони Морисън. Аз (поне) задължително смятам да го направя.

На смелчаците и любопитните: Приятно четене! 😉

Публикувано в прочетено. Постоянна връзка.

5 коментара по Възлюбена – Тони Морисън

 1. lammoth каза:

  Прилича на Боб Марли 😛
  Шегувам се 😛
  Въпреки това, ако почна да я чета ще си тананикам реге песни 😛

 2. vladimir каза:

  аз съм й голям фен 🙂 Song of Solomon („Песента на Соломон“, Профиздат, 1984 г.) е, за мен, най-добрата й, препоръчвам горещо.

 3. Зори каза:

  @vladimir
  Благодаря, утре ще пообиколя антикварите.

  @lammoth
  А сладоледа къде го забрави 😛

 4. Preor каза:

  🙂 Много хубаво си я описала….Жалко, че не обичаш да разказваш за книги 🙂

 5. Lucy Yordanova каза:

  Заглавието звучи странно на български, защото това е името на една от героините. Ако бяха запазили името в оригинал, щеше да грабва повече читателски интерес. Има чудесна аудио книга на английски, ако искате да се насладите тотално, пропоръчвам този аудио вариант.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *