Възмущение – Филип Рот

Възмущение - Филип РотДоста време се назлъндисвах на „Възмущение“. Не ми се щеше да давам на Филип Рот още шансове да ме разочарова, но пък едно вътрешно гласче упорито ми дуднеше „това заглавие е добро, ще видиш, че е пипнато, аре не се излагай – прочети я тая книжка, виж колко е тъничка!“. След толкова оптимистични тиради … склоних. Няма и час четене. Вярно е адски тъничка и … подличка. Хлъзвате се в историята без много приготовления,  месарницата, колежа, братствата, първата среща, декана… и тук някъде светва предупредителната лампа – „каква е тая смърт, аз май нещо пропускам!?“, обаче сюжетната линия вече се е завихрила, вие сте сред лудостта на зимния бунт на гащиичките и… край. Разбрахте ли сега каква била историята?

Не. Е, аз малко се постарах да не разказвам, но и се постреснах като се светнах какво цели Филип Рот, но книгата си заслужава неприятното усещане, въобще не се чудете! Струва си всяка отделена минута и всяко по-внимателно вглеждане. И не – не се лъжете по обложката, не слушайте колко и какви награди е взела! Просто я прочетете!

В Капитал има откъс (не е еталон за майсторството на Филип Рот, но пък е достатъчно пикантно-обещаваща част, за да спечели потенциални читатели)

Любопитните биха могли да прегледат и това. Още за книгата в Библиотеката  и при Преслав.

А на смелчаците: … те си знаят 😉

Публикувано в прочетено. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *