Спаска #18

В пещерата беше относително тихо и почти безопасно. Спаска се беше изправила до кухненския плот и на една голяма електрическа плоча правеше палачинки. Естествено това не беше лесно постигнат компромис с оригиналната рецепта, защото втората се тръшна моментално щом разбра, че няма да са пържени в тиган, но за да я умилостиви, третата обилно мажеше плочата с масло и в кухнята така миришеше на пържено, че дори първата не мислеше чак толкова съсредоточено за рома, с който предстоеше да се фламбира готовата продукция. Операция „Правене на палачинки“ течеше с пълна сила от 3 часа. Първата следеше за печенето, третата бъркаше ново тесто и по команда на втората – участваше в обръщането, а втората люпеше семки.

Какво, чудите се що не са я хванали да помага и как така люпи семки. Много просто – вината на третата и първата се изкупваше по тоя начин, с палачинки и смирение. Втората люпеше семки, плюеше къде и падне и през минута лапваше бързешком и уж тайно поредната палачинка, която още беше прекалено гореща и съответно, преглъщайки лакомо, втората се цъклеше и дишаше с отворена уста, за да изстуди хапките. Първата имаше огромно желание да и шибне един и да се престане с тоя цирк, но бързите погледи на третата я усмиряваха и чувството за вина се завръщаше, приковавайки вниманието и в обръщането на поредната палачинка, която втората щеше да изяде „тайно”.

След стотната Камен/Марко, който беше прогонен от кухнята и кротко си чатеше в Skype с Хитър Петър и Настрадин Ходжа (обсъждаха формулата), реши да се намеси и да вземе нещата в свои ръце.

–   Жениииии, – изрева гръмогласно Камен – моментално да сте напуснали кухнята щом оставя лаптопа!

–   Мечтател – намеси се компа – надай се да се справиш с трите.

–   Само още пет и свършваме – докладва облекчено първата.

–   Аре още десет и тогава – изплю поредната шлюпка втората и се опита да се пазари.

Третата нищо не отговори, защото в устата и беше дръжката на черпака, с който изсипваше тестото, а в ръцете и бучеше прахосмукачка, с която обираше боклуците оставени от втората.

–   Респект – нъцки. Успех – нъцки. Внимание – нъцки. – обобщи злобно лаптопа, но Камен го хлопна и той обидено изпръхтя и заспа.

–   Спаске, – надигна се от креслото Марко – имам едно конструктивно предложение и държа да го изслушате.

Третата изключи прахосмукачката и демонстративно метна черпака, който издрънча на плота. Първата метна поредната палачинка върху купчината с готовите и остави шпаклата до плочата, а втората изплю няколко люспи и се втренчи в него.

–   Ти втора, – директно премина в атака той – си изнагляла до безобразие. Вярно, че двете хубавици са те ступали, обаче, кукло, и ти си била за бой. Разбирам, че третата си изкупва простотията като ти угажда, ама ти опука сто и кусур палачинки, аре спри се!

Тук втората погледна жално към купчината неизядени палачинки, погледна към складираните три пакетчета семки, който и бяха втръснали още преди час, езикът вече я болеше от соленото, но продължаваше да ги чопка, за да дразни третата. После погледна към първата и третата, подсмъркна демонстративно (уж много страдаше) и заключи:

–   Ако изям две фламбирани с ягоди и шоколад, може и да забравя за зверствата след доматите и това ще е много благородно от моя страна, защото само две палачинки за такъв пердах…

–   Малко ти беше боя – изсъска и първата, но се ограничи само с тоя коментар и посегна към рома.

–   Трета! – продължи да настоява Марко

–   Истината е, че я пребихме – отговори третата – още ме боли, полудяла бях, а и от алергията ме избива на агресия.

–   Тя третата е алергична към простотия и домати. – намеси се втората, успявайки „тайно” да преглътне поредната палачинка. – Винаги, като летим над София, заобикаляме центъра, щото там има много дразнители и тя вечно иска да се прави на камикадзе и да се врязва я в парламент, я в министерство. И оня ден ме боля само първите три удара – додаде втората – после си сложих каската, ма тия двете така се бяха развилнели, че даже не усетиха. Добър бой си хвърлиха – намигна на Камен втората.

Камен/Марко не издържа и се разхили. Първата опитваше от рома, когато осъзна какво си е причинила и хич не и стана смешно, даже тръгна да се разправя с втората, но се задави, хлъцна и изкара огън, подпалвайки купчината палачинки, поръсена с ром.

Третата си намести челюстта, която още я наболяваше след побоя над втората, вдигна вежди, примъкна купата с ягоди и духна към горящите палачинки, за да ги угаси. Взе си една, метна я в устата си и философски заключи:

–   Нищо не пречи да черпя едно Bloody Mary първата и да ти свия каската, втора, но времето е прекалено хубаво, за да върша глупости. Дайте да ядем палачинки и да накараме Марко да ни заведе на разходка – оплези се тя на втората, метна една ягода по Камен и си сръбна малко от сока на първата, който се оказа съвсем леко алкохолен.

Първата само я изгледа царствено, взе шейкъра, подреди четири чаши пред себе си, демонстративно показа, че сред тях липсва доматен сок и се зае да им обяснява как се прави коктейл „Драконова целувка”

Мисля да ги оставя да се забавляват и да изляза – както казва третата „времето е прекалено хубаво…” Пробвайте и вие и умната с Bloody Mary –то 😉

 

Публикувано в Спаска. Постоянна връзка.

6 коментара по Спаска #18

 1. caribiana каза:

  искам скайпа на Хитър Петър 😀
  Искам и 2 палачинки.
  Искам и рецептата за коктейла! Но имайки предвид взаимната ни либов с алкохола, подозирам, че ще трябва да заменя същия с екстра люто чили, да има какво да предизвика пламъците на целувката.

 2. Блага каза:

  После от къде била рецептата за палачинки фламбе 🙂 Ама много са вкусни значи :p

  Драконова целувка? Звучи убийствено, приспиващо и … разбиващо.
  Давай рецептата на секундата! Че само бира има вкъщи. Да търча до Варчев или до супера 😀

 3. Зори каза:

  @caribiana
  Боя се, че за скайпа на Хитър Петър се налага да се обърнеш към Крали Марко 😉
  За палачинките – аре, не си малка, действай, ти можеш 😛
  За коктейла – питай първа, аз идея нямам как се прави.

  @Блага
  Блага, както казах – тая рецепта не ми е позната (сутрините ми определено не започват с драконови целувки. Стандартно пия кафе и гледам какво са ти отговорили ранобудниците 😉 )

 4. deni4ero каза:

  ох, жено … прекрасен завършек на един луд ден или страхотно кискащо начало на следващ див ден … много обичам Спаска … много!!!!!! Не ми я отнемай за толкова дълго веке, плс!
  мечки

 5. midnight каза:

  абе тоя Камен оправен ще вземе да излезе. 🙂

  • Зори каза:

   Ще го видим. Винаги ми е било чудно как някои мъже се оправят с повече от една жена – аз от личен опит знам, че и с един мъж не е лесно, та… Дано издържи 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *