Отмъщението на Монца – Джо Абъркромби

От известно количество време светът се кефи на гибелния ахилов гняв и сваля шапка на майсторлъка на Омир, но смея да твърдя, че никой все още (включая и Абъркромби) не е успял да охарактеризира прекрасно, ярко, запомнящо се и най-вече – достоверно, разрушителния женски бяс (и само не ми навирайте за пример някакви лигави Скарлетки, че ще ме хванат бесовете).

Е, позволете да Ви представя един доста забавен опит.

Какво е нужно според Абъркромби , за да бъде вбесена една жена

1.  Да е жена на място – ако е  пикла просто я набиват и и минава яростта –  Монца определено не е такава. Умее да яде бой, но и знае как да напляска няколко непослушни мъже. Перфектен трик за печелене на невръстна мъжка аудитория, защото за по-възрастната и това не е нужно – достатъчно е да изтипосате примерно ето такава обложка.

Отмъщението на Монца - Джо Абъркромби

2.  Второ условие е въпросната дама (бясна котка) да има какво да губи, да няма нищо за губене или просто да има едно наум, че е решила нещо.

3.  Да и объркате плановете, т.е. мъжорлята да и се пречкат в краката.

4.  Да го направите леко болезнено – да кажем: можете да я метнете в някоя пропаст сред боклука, който се изхвърля извън крепостната стена, а за всеки случай, преди това можете да я понаръгате няколко пъти (целете се в зони извън шията, сърцето и мозъка, защото иначе тя може да предаде богу дух, още преди да е полетяла в пропастта, а Вие да няма чий бяс да описвате после).

5.  За да има оправдание за всички гадости, които ще извърши след това, можете да гътнете нейния брат и любовник по съвместителство.

6.  За цвят можете да създадете един свят раздиран от войни и гадости.

7. Ако умеете да пишете добре – да натракате къде 600 страници по-въпроса за нейните действия след гореописаните 20 за гътването и хвърлянето в пропастта.

Е така се прави анализ на женски бяс според Джо Абъркромби. Мисля, че има още да учи, но нищо не пречи да прочетете какво е сътворил.

Книгата е разделена на седем условни части – седем са мъжете, участвали в опита за убийството на Монца, на които тя официално отмъщава за смъртта на брат си. Всяка от историите е относително уникална и забавна. Участват различни герои, случва се в различни места. Някои от тези места са създадени с леко намигване към реални европейски градове – в едно от тях се намира централният офис на банкерът-злодей, (къде ли имаше много банки), а в друго каналите, тинята и карнавалните маски по никакъв начин няма да ви напомнят за една не по-малко известна туристическа дестинация.

Отмъщението си Монца планира и осъществява с помощта на група наемници. Отровители, северни варвари, впиянчени бивши наемнически предводители, коварни шпионки и прочие и прочие. Помислено е както за нежната женска аудитория (севернякът ми падна на сърце моменталически), така и за взискателната мъжка – битки, сражения, неочаквани обрати и една кървава харпия (прекрасна дори и след сериозни медицински интервенции), крачеща през трупове с типично женска последователност към финалния сблъсък с основния злодей.

Няма да Ви разказвам къде и какво се случва. Да си призная – Абъркромби е честна гад и не си позволява да шикълкави, историята завършва достатъчно правдоподобно и си заслужава зверските усилия от минаването на толкова много текст.

Прочетох книгата от любопитство и по вина на Ламота. Четенето отне почти седмица и влаченето на тухлата в чантата ми, заради откраднатите минути в адския транспорт, беше достатъчно основание да се издаде на Ламотски огромен червен картон, но книжката (тухла четворка, не се заблуждавайте от умалителното) си заслужава – приятно, забавно, лятно четиво. Е, не е „Война и мир“, но светът е шарен и има нужда от добри разказвачи, които вероятно след време ще напишат и много по-добри истории. Абъркромби има потенциал, а ако почне да пести и мастилото – вярвам, че ще ни поднесе много добри неща.

Ето още едно  мнение по въпроса, останалото е преписвано от Бард и можете да си го прочетете там.

http://kaka-cuuka.com/knigi/otmashtenieto-na-montsa/

На любопитните – приятно четене 😉

Публикувано в прочетено. Постоянна връзка.

6 коментара по Отмъщението на Монца – Джо Абъркромби

 1. Longanlon каза:

  а чела ли си предишните книги на абъркромби?

 2. lammoth каза:

  ой, забавно ревю 🙂

  Посланието на Абъркромби е: женският бяс е по-опасен от всички природни бедствия взети заедно 😛

  Чудя се дали Монца наистина е тъгувала по брат си, или по това че е останала без секс ? :Р Шегувам се 🙂

  Яко преебаха Тръпката обаче – единственият, който искаше да стане по-добър 😀

 3. Зори каза:

  @Longanlon
  Тцъ, Ламотът го мързеше да чете 3 тухли четворки и да ни облъчва с ревюта, а аз съм проста и си падам по по-различни жанрове 😉

  @lammoth
  Естествено, че цялото ми „ревю“ е чиста проба заяждане и съм си спестила сериозните коментари, но като става въпрос за секс – има една страхотна сцена точно след битката – великолепна гавра с читателя, много ми хареса. А за Тръпката – добрите хора нямат място в такъв свят – това е истинското послание на Абъркромби, те няма как да са добри в него. Отмъщението може да е на Монца, но израстването е за Тръпката и, ако имах време щях да перна и един псевдо анализ на развитието на Тръпката като образ и подсъзнателното оприличаване с него.

 4. troubadour каза:

  Много по-забавно ревю, отколкото Аберчо заслужава. Не че не е пич, ама още му трябва на младежът. Поне що се отнася до тази книга, де. Тия дни пак ще му ги прехвърля… ама аз страдам от друга глупава човешка черта.
  Джо наистина започна с летящ старт, ама беше по-така и не много хора го знаеха, тогава ме радваше. Сега като натрупа популярност, аз взех, че се отдръпнах от неговите работи. И съм по-негативно настроен към него, без самият той да ми е дал причина 🙂

 5. Longanlon каза:

  Питам защото тази книга се явява някакво продължение на предишните 3 и използва много от героите и събитията от тях – и ако не си ги чела, ми е интересно как разбра какво изобщо става 🙂

 6. зори каза:

  @troubadour
  Тру, би могъл да насочиш аудиторията към сегашните си литературни пристрастия, за да сме запознати с готините новости 😛

  @Longanlon
  Ха-ха
  Знаех си, че нищо не съм разбрала, но защо така грозно ми развали кефа да се самозаблуждавам, че другите не го знаят, а!? 😛
  А сериозно – Абъркромби умее да пише – книгата се чете достатъчно добре и без контекста на предишните 3.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *