10 прости правила за нов живот след Апокалипсиса или как да отложим неизбежното

1.  Опитайте се да издържите един ден без да влезете в нета, поне през празниците. Ако успеете – имате шанс да продължите своя нов живот след Апокалипсиса. Ако не се справите – няма смисъл да четете следващото, освен ако не сте решили да се посмеете над себе си.

Чудите се к’ъв е пък тоя Апокалипсис – много просто:

Случвало ли Ви се е да нямате нет за повече от 5-6 часа? Или компа да предаде Богу дух след 3 години тежка служба при Вас, при която е падал поне 10 пъти върху мрамора във входа, още толкова в метрото, 3-4 пъти е бил заливан със сокове, чайове, кафета (за лубриканти даже няма да споменавам). През това време котката Ви е предпочитала да лежи върху клавиатурата, а кучето редовно е прегризвало всички налични кабели. Но въпреки всичко това, той е продължавал да Ви служи вярно, а един прекрасен ден просто е отказал да се събуди и техникът е отсякъл диагноза „нов”.

За любителите на онези големи сандъци, които събират прах, заемат място и не се събират в раница… извинете, но дори не ми се мисли какво Ви е да работите на нещо подобно, но понеже не съм благородна, хич няма да Ви посветя цяла една точка, а ще ви вкарам в кюпа при останалите мрежо-зависими 😛

Случвало ли Ви се е да се скапа компютъра за известно време, да го заразите, да омажете регистрите, да изтриете нещо, дето не се трие, щото като се изтрие…

Случвало ли Ви се е да нямате ток повече от 10 часа? Случвало ли Ви се е батерията на телефона да се скапе или да нямате обхват?

Е това е Апокалипсис.

Уникално и свръх болезнено явление.

2. След известно време, прекарано извън мрежата, мрежо-зависимите се чувстват дезориентирани, слаби и несигурни. Трескаво се опитват да запълнят липсата на информация, имат празноти в паметта, проверяват всичките си контакти и се презастраховат с копия на мейлинг-листи даже и на хартия. Запомнене: ако Ви е възможно в първите 24 часа след Апокалипсиса, идете до тоалетната поне 3-4 пъти и не се опитвайте да наваксате пропуснатото в нета за сметка на телесните нужда, ако не – в аптеките продават памперси за възрастни! Поръчайте си и ги ползвайте, защото чувството за несигурност и депресивните настроения се засилват от неприятните миризми и осъзнаването на невъзможността Ви да контролирате физиологичните си нужди, тъй като нуждата да сте в нета се е оказала по-силна от тази да сте по нужда на съответното място..

3. Хранете се и поемайте течности! Ако във Фейса са се натрупали 3000 нови събития, които сте пропуснали и фермата Ви е безвъзвратно загубена или най-малкото се е гътнало любимото Ви виртуално хайванче, ако последователите Ви в Туйтър са Ви обявили за умрял, след липсата на активност от Ваша страна за цели 4 часа, ако в Скайп са се опитали да Ви намерят 750 човека и още изчитате гневните им послания, ако в G+ са Ви вкарали в кръговете на снобите, който не плюсят и Ви плюят от всички социални мрежи, форуми и приятелски блогове, защото Ви е  нямало без предупреждение, ако Ви се е случило да преживеете най-лошото – опитайте се да оцелеете физически! Запомнете: имате нужда от енергия, за да обясните на всичките си контакти, френдове, кръгове и прочие своя личен Апокалипсис! Хранете се и пийте поне кафе, чай, бира!

4. Помолете някой близък или приятел от реалните Ви контакти (повярвайте има и живот извън мрежата) да остане с Вас за няколко дни, за да Ви наблюдава, защото може да забравите да дишате, отваряйки Скайп за пръв път от 10 часа. Или да следи да не изядете в бързината котешката тоалетна, поставяйки пицата си в кутията на котето.

5. Не си позволявайте да работите само с един компютър. Ако се налага да си купите нов, след издъхването на предишния, може да минат поне 10-12 часа, представете си, че смъртта отнесе машината Ви във великите силиконови поля, без да е направeно копие на харда.

Спокойно, казах да си представите. Не съм казала, че се е случило. Моля Ви не изпадайте в амок от тая представа! Това е само хипотетично. Знам, че сте умни и имате огромни архиви къде ли не и на какво ли не, но представете си, че се разделите с любимата си машина завинаги – трябва да имате бърз начин да продължите своето виртуално битие в нета. Не падайте духом и се подсигурявайте! Спомнете си къде сте скрили резервния компютър и смело го включете в мрежата!

6.  Не разчитайте на машината за помненето на пароли, ами ако…

Знам, знам, че и тази представа Ви накара да се въргаляте по пода, но нека да бъдем реалисти. Запомнете: резервните пътища са за хора, които няма да изпаднат в глупаво положение – да не могат да си влязат в Скайпа.(аз лично често го правя, ма това е друг въпрос). Записвайте си, оставяйте резервни пощи и не псувайте админа, ако не Ви е създал нова парола на третата стотна от секундата след пускането на Вашата заявка! Това ще се случи само след няколко минути. Повярвайте! Админът копнее да Ви вкара пак в играта, просто му трябва съвсем малко време, за да разбере кой сте и защо от ужас сте си забравили паролата и сте проговорили кантонски.

7.  В първите часове след Апокалипсиса има опасност да забравите или объркате тотално ролите си н нета. Запомнете: добрият актьор оставя на публиката да запълва празнините, той само вае контурите и ги обживява с очарованието си. Бъдете щедри и ведри! Има време да хейтите и време да чатите, време за форуми и време за туйтене, време за всичко има, но, ако известно време сте останали без нет, има голяма вероятност да оплетете конците (това е така нареченият синдром на обезнетяването, при който се размиват границите на личностите Ви в нета и чувствате непреодолима нужда за изява, която е скрит, подсъзнателен опит на мрежо-зависимият за самоубийство чрез загуба на рейтинг).

8.  Не се паникьосвайте, ако телефонът Ви забие. Най-често тръгва след рестарт. Запомнете: нищо не е вечно, но ако се засилите и млатнете новото бижу на Apple в стената, има голяма вероятност да се простите с него навеки, а петицата също ще забива, повярвайте! Същото се отнася за Сонита, Самсунгчета, Нокийки и прочие играчки за мрежо-зависими.

9.  Да, казах Ви, че няма да отделям специално внимание на любителите на компютри с формата на нощно шкафче и почти толкова тежки, но…(голяма кучка съм) Знам, че за Вас преносимите компютри са технологични и небогоугодни копеленца, но знам и точно какво си мислите в тоя момент.

Добре, тичайте да включите втория UPS! Прави сте да се опасявате, че токът е като жената – може да си тръгне по всяко време. Друго си е да имаш две резервни любовници. Сега, като го включихте да се зарежда, можете да проверите работи ли втората мрежова карта, вързана към резервния доставчик!

А резервния монитор проверихте ли?

10. Колкото и добра да е техниката Ви, както и да се подсигурите, винаги има една слаба брънка – Вие. Не е казано, че трябва да се разболеете, за да Ви сполети Апокалипсис, може да се влюбите, може да заседнете в асансьор за повече от 5 часа, може жена Ви да реши, че иска да и мелете домати или просто гаджето Ви да поиска секс. Няма начин да избегнете откъсването от нета за по-дълго. Помнете: Апокалипсисът е съвсем близо и все някога ще Ви сполети! Дишайте!  Нетът ще го има и след Вас.

Публикувано в Cosmo-pischman-lokum. Постоянна връзка.

9 коментара по 10 прости правила за нов живот след Апокалипсиса или как да отложим неизбежното

 1. traiana каза:

  Наистина чудесно си го казала! За мен не важи, обаче за децата е ужасен ужас да няма нет:)

 2. Зори каза:

  @traiana
  Дам, гадничко е 😉

 3. Точка каза:

  Минала съм и котките по брой животи. 😛 Почти всяка седмица съм жива и здрава след такъв Апокалипсис. 🙂 Гледам и децата днес – също, след като снощи ВиваСлон упорито отказваше да пусне нет. Нормалният сън май е по-сладък от блещенето в монитора и изнасилването на клавиатурата. 🙂

 4. lammoth каза:

  Диър Зори,
  не мога да си представя света без интернет, но в случай че ми го прекъснат, ще те споменавам със зло в потока от проклятия, които ще изрека, защото ти тази, която е предизвикала кибер Съдбата! 😛

  Хм, видя ли сега! Прекъснаха ми нета, та се наложи да ти пратя този коментар чрез телепатия 🙂

 5. Случи ми се миналата година, но проблемът не беше в щайгата, а в доставчика. Да си призная първия ден след като се случи, бях готов да убия некадърния тарикат, но ми мина бързо. Директно го разкарах и след една спокойно седмица, в която почетох повече и дори гледах телевизия, настъпи отново сътворението :). Иначе успях да преваря разпадането на старата щайга, а сега си я пазя за ноев ковчег.

 6. Зори каза:

  Банда, днес май дръпнах някой демон за опашката. Цял ден проблеми с базата, по която работя, спира тока, нямаше нет, даже мобилния се скапа за малко…
  Безумие.
  Прибрах се преди малко и остана толкова много несвършена работа, че…
  Мисля да си поиграя скоро с тема за Сътворението – да видим какво ще ми се стовари на главата.
  Чака ме новата книжка на Керет. Време е за Апокалипсис. За няколко часа 😉

 7. Svetla каза:

  Абе ти магьосница ли си – вчера успях да вляза в няколко блога, последният от които беше твоя, и после… Гугълски Апокалипсис (в плюса писах).

 8. Денчото каза:

  Важното е да дишамее! Нета и без нас ще го има, ама поредното купонче с приятели без нас няма да стане ;)))))))))))))

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *