Утре

Щедростта му още ме кара да се усмихвам. Беше мил, беше нежен, беше луд и шеметен. Събуди ме преди да се разпукне утрото, защото трябвало да се порадвам на дъха му. Ухаеше на есенна мъгла, на пушек от стърнища, на влажни, разорани ниви и нямаше и помен от градския смог. Реши, че ще е твърде прозаично да срещнем слънцето в пашкула на леглото, но седмицата беше ме изстискала и палавникът не успя да ме подмами под дъжда – подарък бил, за спомен от лятото, непокорен дъжд, страстно галещ пустите улици. Чувах как капките потропват по навеса в мързелива просъница още дълго. Когато най-сетне се събудих, лазурно синьо и мъгливо сиво се състезаваха за възторга на очите ми, после синьото поизбледня, а сивото се разпукна на хиляди пухести късчета с цвят на ангелски криле – сияйно бели във високото небесно и малко позацапани в по-ниското човешко.

Понеже веднъж пропуснах дъжда, той ми го подари още няколко пъти. Веднъж валя кротко и рехаво, като през рана пролет – тъкмо пиех мързеливо съботно кафе. После висинето се поизбистри за час, подготвяйки късно-пролетното валене, с тежки, настойчиви капки – забавлявах се, зяпайки бързащите хора. Наметнато с двойна дъга, небето няколко часа си почива, за да мога да се разходя из окъпана София, а после ми спретна един приказен летен порой, точно преди да се запътя към къщи. Въобще не си помислих да негодувам – той беше фантастичен.

В последните минути от този приказен декемврийски ден дъждът вече беше есенно хладен и тъжен, приглушено просветваха в сумрака първите улични лампи, по подметките на ботушите ми тежко лепнеха златни, окаляни листа, а в мислите ми се прокрадваха разни гаднички киши и поледици, но няколко свещи, каната с чай и умората от дългото скитане бързо ще ги разпръснат.

Той – първият ден на декември – беше уникален.

И… може би ще се повтори утре  😉

Публикувано в Закачалки. Постоянна връзка.

Един коментар по Утре

  1. Preor каза:

    Чудесна си – и ти завиждам за писането..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *