Феичка

Феите са стандартни вълшебни персонажи с множество роли. Феи има всякакви – от свръх оправни, до бая настъпени. Има феи -кръстници,  феи – пакостници, шантави феи, бе… феи бол.

Да се прави класификация на толкова много мадами няма смисъл, все ще се намери някоя в мелето да се нацупи, че е пренебрегната и недооценена. Достатъчно е разграничаването на феите от вълшебниците и магьосниците (последните две породи са нещо съвсем друго – да не ги слагате под общ знаменател, щото може да ви стъжнят живота, ако ги смешате, пък и всички са женки – докачливи са, колкото са и деликатни).

Та, ако вълшебниците и магьосниците са висша категория вълшебен народ, то феите са средната класа. Те са приложничките на гилдията. Вършат черната работа и не се оплакват от натовареността.

След тази уговорка смело можем да се пльоснем в локвата на конкретния анализ, за да гепим обекта на нашето изследване и да покажем колко наблюдателни можем да бъдем.

Градската фея има няколко специфични белега, по които дори пълен лаик би могъл да я разпознае. Във вертикален план те са подредени по следния начин:

 • Не е възможно да се покикерчиш на 15 сантима и да се юрнеш да търчиш след отдалечаващия се автобус, при това – без да се претрепеш, ако не си некакъв вид вълшебно същество. Абсолютен белег за принадлежност към света на феите е височината на токчетата на дамските обувки – над 10 ли е и може ли да ходи – фея е.
 • Ако вдигнете поглед на около 70-80 сантиметра над токчетата и локализирате долната част на масово струпване от пазарски торболяк с общо тегло над 20 килограма или обем към 30-40 литра и това нещо се носи от средно-статистическо същество от женски пол, без да има видими признаци за сериозно затруднение – фея е.
 • Ако продължите да се изкачвате във височина и нейде на нивото на очите си съзрете пищна декораторска дейност, приложена върху лицето на съответната мацка, употребените цветове са поне 5-6, а дебелината на козметичния слой е минимум 7-8 милиметра и вие не сте се скрили зад първата попаднала ви преграда от мисълта, че присъствате на ужасяващ контакт с извънземни – гримираната мадама е 100% градска фея.

Естествено има и други белези, по които можете да разпознаете градската фея. Те както казах са от света на приложната магия и могат да ви изглеждат твърде банални, но…

 • · Ако сладко си похапвате великолепен Бьоф Строганов, крехкото телешко се топи в устата ви, изръчкали сте най-добрите световни ресторанти и разбирате от кулинария, а очарователната домакиня ви сервира, че го е приготвила от телешки салам „Камчия”–фея е.
 • · Ако мацката срещу вас изглежда като манeкен на Армани, а е със заплата от 400 лева месечно – фея е.
 • · Ако, ви се налагате да идвате на работа с гумени галоши и изхабявате един сапун, за да отмиете само калта по ръцете и лицето си, а колежката ви е свежа и ухаеща на чисто след пътуване с трамвай, метро и маршрутка – фея е.
 • Ако е в състояние да намери актуален телефона на общинската служба по чистотата, от там и вдигнат и тя успее да ги убеди да дойдат, за да приберат камарата боклуци от миналогодишната акция по почистване на тревните площи край работното ви място и камарата изчезне преди тазгодишната кампания по почистване – фея е.

Съществуват още много белези за разпознаване на градски феи, но убедена съм, че схванахте основното. Ако имате щастието да познавате такава – възползвайте се. Учете се на малки приложни магии и се пазете – тя може и да умее да фърчи на 15 сантиметрови токчета, но в бързината може и да настъпва, без да иска  😉

Публикувано в Наръчник за градски вълшебни същества. Постоянна връзка.

2 коментара по Феичка

 1. SunnySan каза:

  Е, тук вече изплюх малко от кайсиевия пай, щедро предложен ми от Деси, в хилежа си!!! Най-любимите ми постове ever!!! Мечтая за следващия 😉

 2. Зори каза:

  Сакън, не хаби пая! 😛 Следващия – довечера.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *