Елегантността на таралежа – Мюриел Барбери

Този пост ще е изключително предубеден.

Предлагам противоотрова преди да започнете четенето.

Мисля, че ще предпази достатъчно любопитните.

http://book-on-corner.blogspot.com/2010/02/blog-post_9953.html

За четенето на тази книга ме заплашиха твърде сериозно – Съни Сан ме предупреди да внимавам да не я нацапам, защото щяла да ми счупи главичката.

Представяте ли си!!! Нейна Свръхвнимателност, Нейна Чувствителна Деликатност щяла да ми счупи главата…

Какъв свят 🙂

Пазенето на книгата продължи доста време – стоя си в плика от Хеликон 2 седмици – чиста и непокътната. Истината е, че липсата на време не ме спираше – време може да се открадне винаги – от сън, от пътуване, от какво ли не – просто не ми се четеше. Предубедена бях. И за това е виновна Съни Сан. Само тя.

Наби ми в главата едно тъъъънко неодобрение, пусна ми мухата, че може по-добре и…

Е, за няколко дни съм принудително закотвена в леглото и след дълги кандърми – кандисах: скоро ще се простя с главата си – книгата е с три отпечатъка от длан, има видими следи от разделителя и … вече не мирише така осезаемо на печатарско мастило 😉

„Елегантността на таралежа” на Мюриел Барбери може да е изключителна книга за мнозина, но моето усещане за нея е по-скоро негативно. Да – ерудирана е авторката, има тънко чувство за хумор, литературен вкус и бля-бля – всякакви суперлативи, но работата не е в това, а в потрошения потенциал.

Права е Съни Сан – Барбери има чудесен стил, пише леко, пише добре – просто е трябвало да си направи труда да пише за нещо съвсем истинско или обратното – съвсем неистинско. Това е книга, която се движи по ръба. По ръба на истинността, по ръба на модерната философия, по ръба на добрите литературни умения. По ръба.

Това е много добра книга. Хиляди пъти по-добра от „Свещената хагада” на Джералдин Брукс, която четох пак по задължение (прилъгах един приятел да я прочете преди време, защото нямах идея какво ще му хареса – той не я одобри, но обещах да я преслушам и аз – за сверка на вкусовете), та книгата е много по-добра от четим средно-статистически бестселър, но …прекалено добре пише Мюриел Бербери, за да и се прости липсата на смелост. Трябвало е да се оттласне повечко от философстването и играта с философията или да се набута съвсем в тях, а така…ни риба, ни рак.

Е, има няколко попадения, но не се надявайте да преразказвам. Чете се бързо и много леко, забавна е. Пробвайте я. Може пък просто да са се събудили фобиите ми към Кант и феноменологията и негативизмът  ми да е леко пресилен.

Ако имам възможност – ще прочета още нещо от Барбери – надявам се, че тя ще продължи да пише, защото пише много добре, но се надявам да открия повече смелост и хъс, по-малко маниерничене и философска ерудираност.

Писането е игра, една от най-забавните игри. Игра, която дава свобода, а „Елегантността на таралежа“ ми звучеше така – сякаш Барбери още не я е усетила истински. Придържа се към нещата, които са и понятни, създава красив текст, създава добри герои, но…

Нещо ми липсваше.

Интересно ще ми е да разбера пълното мнение на Съни Сан, защото тя само маркира, но като нищо може и да не ме огрее, а ако след този пост няма други… книгата е била в лошо състояние.

Публикувано в прочетено с етикети . Постоянна връзка.

9 коментара по Елегантността на таралежа – Мюриел Барбери

 1. deni4ero каза:

  “ … а ако след този пост няма други… книгата е била в лошо състояние.“ – или си без глава. Сакън! Аз тъкмо дойдох тук!

  • Зори каза:

   🙂 бих могла да се позамотая с връщането и да изчистя следите от длани по кориците, ако ти кажеш какви са били рисунките 😛

 2. deni4ero каза:

  усмихнати човечЕта, разбира се 🙂 Ние сме по позитивната художественост 😉

 3. late каза:

  тази корица винаги ме е привличала, но все нямах време да я поразлистя в някоя книжарница. следващия път ще го сторя 🙂 (отново хубав твой текст. приятно ми е да те чета :-))

 4. зори каза:

  За тази книга би трябвало да благодаря на Съни Сан, която обеща да пише за нея, но…
  Корицата – по-скоро бива;)

 5. late каза:

  е, важното е, че и без да пише е успяла да повлияе върху нагласите ти за въпросната книга ))

 6. presly каза:

  Това е книга за филм, сега я чета, а филмът е чудесен 🙂
  http://www.imdb.com/title/tt1442519/

 7. Зори каза:

  @presly
  Аз съм леко фитната на тема четене и адски боса във филмовите проявления на някои книжки, та… не съм го гледала. Може да пробвам тези дни. Благодаря за идеята!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *